07 oktober, 2009

Cirkusskola i Montreal

Har varit i Kanada några dagar nu. Studiebesök tillsammans med kollegan Helena Bouveng för att lära om deras utbildningssystem (bättre resultat än Sverige), integration (mindre problem än Sverige trots större invandring) och ungdomsbrottslighet. Det finns en intressant skärningspunkt mellan dessa områden som vi jobbade lite med i arbetsgruppen om Ungas villkor och det gav mersmak. Vi har nog mycket att lära.

Vi har besökt en cirkusskola (!) i Montreal som drivs av världsberömda Cirque de Soleil. Eleverna var från 10-årsåldern till 28-29, från heldagsskola (40-45 timmar i veckan) till kvälls- och helgkurser och både High School och College. Många intresserade och intensiv utbildning, men det är lika viktigt med "vanliga" ämnen som cirkusämnena.

På bilden ser vi en lektionssal där man övar akrobatik i olika former. Tänk att det finns så många discipliner i Performing Arts, det hade jag ingen aning om. Men jag lärde mig att man inte ska rynka på näsan åt nya saker. Grundaren/ägaren Guy Laliberté är miljardär och ute i rymden nu, så säg inte att man inte kan bli rik på cirkus!


En av eleverna på skolan var svenske Jonatan. Han blev ganska förvånad när vi hälsade på svenska... Tuff men väldigt givande utbildning, var hans bedömning.

Nu har inte alla ambitionen att bli professionella cirkusartister, ungefär hälften av de som går high school slutar efter det och går över till vanlig collegeutbildning. Men även de som byter spår har en rolig och givande skolgång bakom sig. Den här passionen borde vi bli bättre på att bejaka i Sverige och därför är det viktigt att utvecklingskraften inte stryps på gymnasiet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Mats,

spännande inlägg!

Har du fler erfarenheter du vill delge bloggen, om skola och om integration i Kanada?
* Var var ni?
* Vilka träffade ni?
* Vad sades?

Mats Gerdau sa...

Jodå, det kommer lite rapporter stötvis. Besök i Montreal och Toronto. Temat för studieresan är unga i riskzon där vi ser både till utbildningsväsendets möjligheter och ungdomsbrottsligheten och hur man förebygger kriminalitet. Vi träffade folk på olika ministerier, domstol, polisen, skolor, ungdomsvårdscenter och flera organisationer som jobbar med immigranter och mot utanförskap.