30 september, 2009

Grattis Lomma. Igen.

Nu har lärarförbundet utsett Årets Bästa Skolkommun igen. Och det blev Lomma som vann igen, precis som så många gångar förut. Det är bara att lyfta på hatten och buga! Hög och stabil kvalitet i verksamheten som man kan vara stolt över.

En fråga jag funderar lite över är varför aldrig någon Stockholmskommun är med bland de bästa och någon kan klättra eller falla så snabbt. I år var det en kommun, Sorsele, som klättrar 198 placeringar (från 221 till 23). Är de faktorer som mäts trovärdiga som mätare på kvalitet, blir ju frågan? Är det rimligt att en kommuns resultat ändras så snabbt? Kvalitetsarbete i min värld brukar dessutom ta tid och några lättköpta segrar finns inte direkt.

Att Olofström ligger på plats 5 ger också anledning till en rejäl eftertanke. För något år sedan (april 2007) skrev Skolinspektionen i sin rapport att "det finns så stora brister i den särskoleverksamhet som kommunen bedriver att verksamhet inte bedöms uppfylla författningarnas krav". Kommunen uppges "sakna ett systematiskt kvalitetsarbete". För att bara citera något. Det är möjligt att man börjat rätta till detta nu. Men att kommunen redan blivit 5:e bästa kommun tvivlar jag starkt på.

Kanske är det på sin plats att se över kriterierna?

Inga kommentarer: