07 september, 2009

Ännu mer pengar till kommunerna

Kommunsektorn får ytterligare 10 000 000 000 kronor i statsbidrag nästa år (DN, SvD, Expressen, Aftonbladet och regeringen). Alliansens partiledare presenterade detta på Helenelundsskolan i Sollentuna idag. Tidigare har regeringen skjutit till 7 000 000 000 kronor. Det är enorma summor som kommunerna får för att mildra effekterna av den internationella finanskrisen. Nu gäller det att prioritera och inte slösa bort pengarna.

Skolan och omsorgen måste få substantiella tillskott som märks i vardagen. Min hemkommun Nacka borde få ca 65 miljoner extra, välkommet stöd för att säkra kvaliteten och det visar på att det är ganska mycket som kommer varje kommun till del.

Samtidigt hoppas jag att kommunerna inte tar pengarna som intäkt för att slippa anpassa kostymen till att man t ex har färre elever. De omställningarna är nödvändiga att göra om man också ska våga satsa lite offensivt på mer IT i skolan exempelvis.

Några sådana här skarpa besked kom inte oppositionen med igår. Mona blåste iväg skattepengarna i våras på miljardbidrag till SAAB i stället. Det är mer ansvarsfullt att använda dem så här i stället.

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Vi har inga pengar", "vi får vända och vrida på varje krona". Två vanligt förekommande citat från denna regering. Framförallt när oppositionen framför dessa krav. Efter några månader släpper man pengar trots att det ju inte fanns några.
Hur länge ska svenska folket gå på maktelitens bluff? Pengar finns HELT uppenbart men det är bara retorik när man påstår att de inte finns. Detta görs givetvis bara för att man ska kunna påstå att man är duktig på att hålla i pengarna. Sedan har vi ju de där 600 miljarderna i statskassan som inte får röras. Bluff och båg kallar jag detta!

Anonym sa...

Re: Anonym.

Röda 3-kartellen är inte trovärdig i ekonomiska frågor. De ville till skillnad från landets demokratiska regering hälla DINA och MINA pengar över kommunerna så att politiker skulle bestämma över en ännu större andel av DINA och MINA inkomster.

Jag vill behålla MER själv, inte mindre. Och finns det pengar över i statskassan skall de i så fall gå till skattebetelarna, inte till kommunerna. Om du vill betala mer står det dig helt fritt att skänka hela din inkomst till kommunen.