01 september, 2009

Nostalgi: Fluortantens dag

Idag är det Fluortantens dag. Vilken nostalgi. Små röda, gula eller blåa plastmuggar med millimetergraderingar och kliniskt innehåll som bars runt på brickor av vitrocksklädda tanter i skolan varannan vecka... Jag kommer ihåg att några av mina klasskompisar samlade de där muggarna i skåpen och vid lämpliga tillfällen kastade ut alla över hela skåphallen.

Vet inte om det hjälpte tandhälsan direkt. Eller om det var skolans uppgift. Hoppas att de inte kommer behöver komma tillbaka i alla fall. Tänderna borde var och en kunna sköta själva med hjälp av tandvården. Skolan borde ha andra saker att göra.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, helt rätt. Lägg ner hela elevhälsan också, det ligger ju verkligen inte i skolans uppdrag att se till att eleverna mår bra, fysiskt och psykiskt. Den biten borde de kunna sköta själva!

Mats Gerdau sa...

Nä, elevhälsan är viktig. Den har också att göra med hur väl eleverna fungerar i skolan och möjligheterna för lärande. Men tänderna har vi ju hela Folktandvården till. Måste skolan verkligen in i detta också? Någonstans kanske man ska fundera över vad just skolan ska göra. Det räcker inte med att säga att en sak är viktig för att skolan ska ombesörja det. Då blir skolan en Mädschen für alles, utan fokus. Skolan har ett stort uppdrag, men det finns väl saker som trots allt befinner sig utanför denna vida ram?