23 september, 2009

Bra att plugga utomlands

Idag finns två nyheter om språkstudier utomlands. Metro har skandalreportage om riksdagsledamöter som solar på Rivieran, DN om en ny satsning på att lärare ska kunna delta i fortbildningssatsningen Lärarlyftet utomlands.

I pappersversionen av Metro är jag en av dem som citeras eftersom jag var i Canterbury i England en vecka i somras för att bättra på engelskan. Jag kan lugnt säga att det inte var någon semester. Intensivt, lärorikt och oerhört nyttigt. Även riksdagsledamöter behöver bli bättre på olika saker, det finns inget krav på särskilda språkkunskaper för att få representera svenska folket. Jag vet inte hur mycket upprördhet de lyckades åstadkomma, men slutenhet och obefintlig kompetensutveckling tror jag aldrig på i alla fall. Vare sig för riksdagsledamöter, journalister eller några andra i samhället.

Därför passade det så bra att Jan Björklund idag presenterade förslaget att lärare ska kunna läsa utomlands inom Lärarlyftets ram. Det ville vi redan från början. Utbyte med andra länder är viktigt, både för egen förkovran och för en större förståelse för hur världen ser ut utanför våra gränser och att man kan lösa uppgifter på lite olika sätt. Vi har så lätt att snöa in på våra egna system i Sverige, vi måste öppna oss mer och vara mer nyfikna. I synnerhet för lärarna har utlandsutbytet varit i det närmaste obefintligt under studenttiden. Nu blir det utrymme för mer sån´t också för verksamma lärare. Nu är det upp till lärarna att visa intresse.

1 kommentar:

Anonym sa...

Intresset har vi nog - men har skolan pengar till fortbildning som kostar ens hälften av riksdagsledamöternas kurser? Nej, inte vår i alla fall!
/Kerstin Lööf