14 september, 2009

Böter, polishämtning och mobbning

DN skriver idag om 13-årige Fredrik som inte gått i skolan sedan i januari och nu hotas av böter av kommunen.

Jag blir upprörd och beklämd av Stockholms attityd. Killen har ADHD och autism och har mobbats på sin gamla skola, Solbergaskolan. I tre år har han gått i en specialskola inom S:t Örjan för ungdomar med likartade svårigheter men i januari sa rektorn för hemskolan upp det avtalet. Skolinspektionen har vid upprepade tillfällen kritiserat skolan och Stockholms kommun, bl a för att man inte har utvärderat killens stödbehov.

Nu hotar kommunen med böter om han inte går till den skola där han tidigare blev mobbad.
"Beslutet att eleven ska gå tillbaka till sin hemskola är redan fattat" säger en tjänsteman på utbildningsförvaltningen.

Vilken attityd! Några reflektioner med anledning av detta:

1. Det är bra att vi inte ökar möjligheterna till polishämtning i nya skollagen, vilket folkpartiet krävt. Det hade kommunen säkert hotat med om han inte kommit. Men att hämta elever med polis till en skola de mobbas i vore helt fruktansvärt.

2. Bra att vi i nya skollagen betonar rätten till valfrihet även för barn med svårigheter. Bland annat får friskolor rätt till extra ersättning för elever som har stora särskilda behov (även om det inte handlar om en friskola i det här fallet). Rätten till åtgärdsprogram skärps och möjligheter till överklagande införs.

3. Det är viktigt med ett långsiktigt och evidensbaserat arbete mot mobbning på varenda skola. Man kan inte ha hemmasnickrade lösningar.

4. Sanktioner mot skolor och kommuner som inte tar sitt ansvar måste införas. Som det är idag kan Skolinspektionen inte ingripa. Det ändrar vi på nästa år. Då blir det skolan som får böter, inte föräldrarna.

5. Fler alternativ behövs för ungdomar som av olika skäl inte är i skolan. Det finns tusentals ungdomar som vänt skolan ryggen. Även om alla inte mobbats utan det är andra problem bakom så borde det finnas lite fler verktyg att ta till än att bara komma tillbaka till den gamla skolan. Nätskola har jag lanserat tidigare som ett alternativ för några av dem och det tror jag fortfarande på.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för att du för fram och står för alternativet "nätskola"! Det är ett nödvändigt komplement till övriga alternativ inom skolvärlden. Liksom möjligheten att ha skola hemma. Bevara också rätten till det alternativet istället för ta bort det som ju tyvärr är föreslaget i nya skollagen. Sann valfrihet måste finnas för föräldrar och elever!