Ibland blir jag lite desillusionerad över fackförbundens brist på konsekvens, sammanhang och tydlig linje.
Nu går TCO och Lärarförbundet ut och kräver att karensdagen ska slopas i influensatider. De tycker inte att just deras medlemmar ska drabbas av ekonomisk avbräck och tveka att stanna hemma om de blir sjuka. Så kan man ju resonera.
Men ingenstans en endaste liten rad om hur detta ska betalas. För det kostar ju i slutändan några kronor (ganska många). Kanske har de missat att kommunerna och landstingen går med mångmiljardunderskott i år. Ska de sparka några lärare extra för att ha råd att slopa karensdagen?
Eller förlåt, det var ju förra veckans pengarop: avskeda inga lärare alls. Då delade Lärarförbundet ut äpplen med budskapet att barnen inte ska behöva betala för krisen (när de menade att det inte ska bli färre lärare).
Det är så lätt att bara kräva utan att ta ansvar. Kan inte facken bestämma sig för vad som faktiskt är viktigast och sedan försöka uppnå resultat inom det området i stället för att samtidigt kräva allt till alla omedelbart. Det vore ett ansvarsfullt och respektingivande agerande.
2 kommentarer:
Fråga är väl snarare hur mycket kan kommunerna tjäna om vi kan hindra smittspridningen genom att fler fler personer stannar hemma vid första symptom?
Så förslaget kanske inte är så dumt ändå... eller?
"Problemet" är väl att det inte är särskilt effektivt för att hindra smittspridning. Eleverna är ju 10-15 gånger fler i skolan... Men det står ju arbetsgivarna fritt att betala första sjukdagen om man vill och tror att det är framgångsrikt. Har Lärarförbundet och TCO månne gjort någon sådan beräkning inför detta krav?
Skicka en kommentar