14 september, 2009

Döv pojke nekas skolplats

Nyheterna i TV4 rapporterar idag om en döv pojke i Nacka som inte får gå i den gymnasieskola han sökt till, Designgymnasiet. Friskolan anger som skäl att pojken inte har betyg i engelska och därför inte är behörig samt att deras princip är att endast ta emot behöriga elever.

Jag blir arg, upprörd och besviken. Visst stämmer det att han inte har betyg i engelska, men det beror ju på att han inte läst engelska eftersom han är döv. Han är duktig i övrigt med bra betyg och konstnärlig och talangfull. Så här får man inte göra! Det är omoraliskt och diskriminerande. Man måste vara lite flexibel och se den enskilda människan. Principen borde vara att försöka lösa de problem som eventuellt kan uppstå, inte att stänga dörrar.
Kommunen ställer upp med all tänkbar hjälp - råd, ombyggnader om det behövs, heltids dövstumtolk mm - så det är inte pengar det stupar på. Det är skolans ovilja. Skolan kan mycket väl ta emot pojken, om man vill. Det finns platser, det finns mycket pengar, men viljan saknas. Det smärtar.
Som jag säger i TV-inslaget: det är eleverna som ska välja skola, inte skolan som väljer elever. Det blir helt fel. Jag tror att Designgymnasiet gör sig själv och friskolor i allmänhet en väldig otjänst.
Som tur är så genomför vi förändringar i nya skollagen som stärker den här pojkens och andra funktionshindrade elevers rätt. Synd för honom att vi inte hunnit göra det än bara.

Inga kommentarer: