04 februari, 2010

Malmöskola i våldsverkares grepp

Vad händer egentligen på Värner Rydenskolan i Malmö? Skånska dagbladet skriver idag om att några killar sprider skräck i skolan och att läget är så allvarligt och akut att Arbetsmiljöverket nu kallats in. Våld och hot gör läget ohanterbart.

Det hela är naturligtvis helt oacceptabelt. Skolan verkar ha gjort en del men helt uppenbart inte tillräckligt. Eller kanske inte fått göra vad de velat. Jag har ingen aning om vilket stöd rektorn haft från tjänstemän och politik. Det får aldrig gå så långt att inte elever och personal känner sig trygga. En grupp våldsverkare kan aldrig tillåtas ta över en skola, men så har det blivit. Hur kan det ha gått så långt? Och var är ledarskapet i Malmö?

Vi har ändrat lagen för att skolorna ska få muskler och kunna garantera elever och personal trygghet och arbetsro. Man får numera flytta bråkstakar. I det här fallet verkar det dessutom vara så att socialtjänsten måste kopplas in, kanske borde ungdomarna omhändertas eftersom inget annat verkar hjälpa. Det duger inte att mjäka och klema och tycka synd om.

Finns det något annat land som accepterat att ligister styr?

Resultaten på skolan är också rent förfärliga. Endast 44% av eleverna når målen i alla ämnen. Det skär verkligen i mig. Ingen elev ska behöva gå i en sådan skola. Hur kan de säga nej till nya alternativ i kommunen?

Hoppas att det blir fler artiklar där de ansvariga - rektor och politiker - får kommentera hur det kunnat bli så här och vad de ska göra åt det. De senaste utspelen från ledningen i Malmö handlar om att ungdomarna ska få sommarjobb, hemmadator och slippa ta med matsäck på utflykter och studiebesök. Rätt prioritering?

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej

I Malmö är det endast kommunala alternativ som gäller. För några dagar sedan utalade Malmös kommualråd tydligt vad hon tyckte om alla friskolor i City tidningen iMalmö .De är inte första kommentaren som är sådan.
Själv driver vi en friskola som har väldigt gott rykte hos förädrar elever mm men från kommunens sida är det stop. Jag tror det blir svårt att med denna styrning i denna kommunenen få en acceptans att andra alternativ kan vara positivt. De mesta skylls på friskolorna både från kommunala tjänstemän och politiker i denna kommun