27 februari, 2010

Lägg ned Arbetsmiljöverket

DN skriver att statliga Arbetsmiljöverket i praktiken vill förbjuda ungdomar från att jobba extra. Verket vill att skoltiden räknas in i den tid som ungdomar får arbeta och eftersom heltidsstudier är en anselig del av veckan så blir det inte så många timmar över. Extrajobbet i kassan på Ica, reklamutdelare eller som fotbollsdomare kan de glömma.

Jag tycker att det är bra, rent av värt att uppmuntras, att ungdomar jobbar extra. Det ger dem arbetslivserfarenhet och pengar - frihet och självständighet. Lite extrajobb hotar vare sig hälsan eller studieresultaten. Det är ambitiösa elever som vill något, de ska inte tryckas ned. Arbetsmiljöverkets idiotregler kommer endast att leda till fusk och svartjobb i stället.

Det här var droppen... Nu är måttet rågat. Behövs verkligen det här verket?
För en månad sedan läste jag att samma verk vill tvinga Haninge kommun att betala 250 000 kronor i böter om de inte tar bort små bord och stolar från förskolorna. De kan ju "pyssla" vid större bord i stället, tycker verket. Tidigare har jag läst i Uppsala Nya Tidning att Östervåla skola i Heby kommun hotas av 100 000 kronor i vite därför att städpersonalen tvingas lyfta dammsugaren upp och ned från scenen i skolmatsalen när de städar.

När jag var kommunalråd i Nacka gjorde verket en turné och träffade alla kommuner, så även Nacka. Det var ett märkligt samtal. De hade just krävt totalombyggnad av ett ålderdomshem (kostnad ca 90 Mkr) därför att det var några centimeter för litet utrymme mellan vägg och toalettstol i de boendes rum. Det fanns ingen som klagade på detta, utan personalen var nöjd. Men inte verket. Samtidigt hade vi då fått resultaten på en medarbetarenkät i kommunen, som visade att de de problem de anställda upplevde handlade om stress och dåliga chefer. Här borde man sätta in åtgäder i stället, men det verkade Arbetsmiljöverket inte så intresserat av. Centimetrarna var det viktiga.

Om det här verkligen är de stora arbetsmiljöproblemen i Sverige så kanske vi klarar oss utan Arbetsmiljöverket. Lägg ned!

Inga kommentarer: