17 augusti, 2010

Härliga Sverige, men skolan drar ned oss

Ansedda tidskriften Newsweek har rankat världens 100 bästa länder. Sverige kommer på en hedrande tredjeplats. Finland toppar listan, följd av Schweitz.

Rankingen baseras på faktorer inom fem områden - utbildning, hälsa, livskvalitet, ekonomisk utveckling och politiskt klimat. Vårt vackra land har bäst politiskt klimat, tredje bästa hälsa, femte bästa ekonomiska klimat och åttonde bästa livskvalitet.

Vår akilleshäl är utbildning, föga förvånande. Här ligger vi bara på 19:e plats, efter bl a Kazakstan, Tjeckien och Polen. Socialdemokraterna styrde den svenska skolan åt vänster på 70-talet. Vi är rätt extrema i att inte ha betyg och nationella kontrollpunkter i de lägre åldrarna och att kunskapsmålen tonats ned. Vi har bland de största avhoppen från gymnasiet i Europa. Det är lätt att tro att Sverige är världens medelpunkt, men sanningen är väl att vi är världens mest udda land och det gäller skolväsendet i synnerhet.

Det känns verkligen angeläget att de reformer vi nu beslutat om också får genomföras och inte rivas upp av de rödgröna. Då halkar vi säkert ned ytterligare. Med bättre funktionalitet i skolan skulle vi i stället kunna ta oss upp till toppen.

SVT, SvD, DN,

5 kommentarer:

Jan Lenander sa...

Det är verkligen tydligt att Sverige avvikit från det gängse metoderna i resten av världen utan att ha haft vetenskapliga belägg för att göra det. Sorgligt!

De reformer alliansen genomför är bara små steg mot de som är mer gängse praxis och används i de länder med lyckosamma skolsystem.

Werner sa...

Det som drar ner Sverige är läskunnigheten. Sverige klassas nämligen att ha 1% analfabeter/icke-läskunniga.

Tror det handlar om utomlands födda, snarare än dålig skola.

Sverige har kortare genomsnittsutbildning än tex Finland. De som kommer hit från fattiga länder har inte gått länge i skola, så sänks snittet med.

Hursomhelst tycker jag synd att de inte har med fler av de få kapitalistiska länder som ändå finns. Tex Hong Kong och Taiwan, tex. (Singapore är ju med, men deras starka centralstyrning sänker deras betyg)

Hong Kong o Finland brukar ju vara etta o tvåa i alla undersökningar om skolkvalitet. Folk lever längre där, de har låg brottslighet etc.

daniel sa...

Jag visste inte att Moderaterna är i opposition? Har ni inte styrt landet i 4 år? Eller räknas det till socialismens guldålder det med?

Mats Gerdau sa...

Daniel, kul kille du är. Det går inte att förändra skolan på bara en mandatperiod. De som gick ut gymnasiet i våras har gått åtta år i den socialdemokratiska skolan först. Det tar tid att reparera skadan.

Werner, rätt så, även om flera av länderna före oss också har stor invandring (t ex Holland). Men vi har också kortare genomsnittlig utbildning än andra länder och därtill näst minst undervisning i hela EU. Det är klart att det påverkar resultaten i slutändan. Förhoppningsvis får vi mandat att förbättra detta.

Jan Lenander sa...

Det brukar vara matematiken som drar ned sveriges utbildningsbetyg så Werner jag undrar vilken undersökning du refererar till. Det kom en ganska trovärdig analys som pekade på att antal utlandsfödda inte hade förändrats så mycket medan Sverige varit på de sluttande planet kunskapsmässigt.

Intressant att se är förstås att länder som satsar på en bra skola får längre livslängd mm. Det är nog det Barack Obama observerat när han säger: "Education is the economic issue of our time"