13 augusti, 2010

Vart tog omprövningen vägen, Mona?

Efter valet 2006 förklarade Mona Sahlin att den socialdemokratiska skolpolitiken inte varit någon valvinnare. När hon blev partiledare krävde hon mandat för att förändra skolpolitiken.

Det har väl gått sådär, tycker jag. Eller, rättare sagt, ganska dåligt. Det var mycket tomma ord. Ok, jag ger dem cred för att de numera tycker att betyg och nationella prov behövs tidigare, men det är väldigt ljummen omsvängning. Men resten då? När det gäller valfrihet, gymnasiet och lärarkompetens så verkar de närmast gått åt andra hållet för att hålla sig väl med sina kompisar i vänstern.

Idag kom socialdemokraternas valmanifest, Vägval 2010. Här syns tyvärr inga resultat av den omtalade omprövningen. Fler vuxna i skolan, fler platser på komvux och höjda bidrag. Inte ett ord om hur det ska betalas, vilka nya skatter som ska höjas.

Programmet verkar upplagt för att det ska bli lätt att komma överens med vänsterpartiet, inte för att det ska ge några bestående bidrag för att förbättra skolan och att våra elever ska lära sig mer och bli mer konkurrenskraftiga. Det känns som en återgång på den politik som socialdemokraterna förde 2006.

Visst, det är bra med fler platser på komvux, därför satsar vi mer på det nu. Häromdagen kom statistik från Skolverket som sa att antalet komvuxplatser nu ökar för första gången på 10 år.

Visst, det är bra med fler lärare. Men vi har fler lärare nu än 2006. Nu är det 8,2 lärare per 100 elever, då var det 8,1, trots att vi gått igenom den värsta internationella finanskrisen som någon kan minnas.

Visst, det är bra att S numera tycker att det är viktigt att Sverige ligger på topp-10-listan i matematik. Men vi sjönk ju som en sten förra gången de styrde och nu har de inga konkreta förslag på hur vi ska klättra uppåt igen. En vällovlig ambition räcker inte, man måste visa på vägen dit också.

Men det här räcker ju inte. Politikens innhåll måste också förändras och här står S tomhänta.

Nej, Mona Sahlin har inte fått igenom den förändring av skolpolitiken som hon begärt mandat för. De fyra oppositionsåren har gnällts bort, inte används för förnyelse. Hon är svag som ledare, har inte sitt parti med sig. Jonas Gardell säger idag att det "inte är Mona som är problemet, utan det trötta gubbgänget". Ja, och det är ju uppenbarligen dom som bestämmer.

Jag saknar moderniteten, de nya tankarna, den spännande samhällsanalysen och de nya lösningarna hos socialdemokraterna. Det vore mycket roligare att debattera med ett sådant parti.

Expressen, Expressen, Aftonbladet, SvD, DN, Kent Persson, Norahr4you,

1 kommentar:

Jan Lenander sa...

De var nog några gubbar som tvingade Sahlin att samarbeta med vänstern och då gav hon också upp alla ledarambitioner.. Tidigare har vänstern fått påverka sossarnas skolpolitik för att s inte tyckte det var viktigt nu vill de påverka mer

Att utnyttja att vi människor är olika har blivit fult. Att vara duktig ger inte mer valfihet och svenska elevers kunskaper faller som en sten gentemot omvärlden medan de rödgröna står med armarna i kors. Vi behöver mer riktig valfrihet istället för flum om individanpassning från de som inte vet vad det innebär. Vi behöver mer pengar till skolan men framför allt ett samhälle som tar ansvar för det som ligger utanför kunskapsuppdraget.