27 augusti, 2010

Rödgröna lovar, men betalar inte

Jag har besökt tre förskolor de senaste tre dagarna. Det blev mycket diskussioner om kvalitet och vad personalen skulle vilja utveckla. Ingen lyfte frågan om barngruppernas storlek som ett problem, vilket förvånade mig.

Den nya läroplanen för förskolan har tagits emot väldigt väl. De är glada över tydligheten och större betoningen på lärande lek. De törstade lite efter mer fortbildning och kanske bättre anpassade lokaler.

Att barngrupperna inte var någon stor fråga kanske beror på att de inte var så orimligt stora. Nacka och Jönköping ligger runt 5 barn per anställd. Det kändes som att de kommit förbi storleksdiskussionen. Det beror ju på vilka barn, vilka lokaler, hur gamla barnen är, hur länge de är på förskolan, organisationen och personalens utbildning, sa de.

Igår presenterade de rödgröna sin stora satsning. Personaltätheten ska bli 5,0 barn/anställt (jämfört med 5,3 idag). Deras stora problem är att de lovar bort andras pengar. Dels räknar de inte med den faktiska kostnaden, dels lovar de att kommunerna ska betala hälften. Det är inget annat än bluffpolitik. Mona Sahlin kan ju inte lova bort kommunernas pengar. Statliga löften och ambitioner ska också betalas av staten, det har vi varit väldigt noga med.

Nu lovar Sahlin&co bort pengar som de inte har. Det är oseriöst och hotar naturligtvis ekonomin. Ansvarslöst faktiskt. Antingen undergräver det kommunernas ekonomi eller så tvingar det fram stora skattehöjningar om man håller på så.

I sak har jag inget emot ambitionen om 5 barn per anställd även om det inte går att göra så statiskt. 1-2-åringar behöver kanske mer personal och 5-åringarna kan vara i större grupper en del av dagen.

Däremot tycker jag att man kan vara kritisk till de rödgrönas märkliga kvalitetsbegrepp. Det är bara gruppstorlek i deras värld. Personalens kompetens och utbildning är minst lika viktig. Den har ökat under mandatperioden så att 54% nu har pedagogisk högskoleexamen, mot 51% när vi tog över. Men jag skulle gärna se en ännu högre ambition. På en avdelning med tre anställda kanske 2 borde vara förskollärare? Ställer de rödgröna upp på det?

Och vad säger de om den nya läroplanen för förskolan? Vill de ta bort den?

Och förskollärrarlyftet, vår stora satsning på fortbildning, hur blir det med den? Skrota den också?

DN, SvD, SVT,

5 kommentarer:

Jan Lenander sa...

Du måste tycka lite synd om Mona och de andra sossarna, det kan inte vara lätt att bedriva valrörelse med kommunister vid en av årorna!

pluraword sa...

Mats, du som "gammal" kommunman borde tydligare tala om för väljarna just de du sa i inlägget här.

För det första har staten knappt några pengar för merparten av de skatter vi betalar är kommunala.

För det andra är det just precis vad som hände för tjugo år sedan när kommunaliseringen kom. Kommunerna får en påse pengar att driva verksamheten för. Om kommunpolitikerna använder den till att bygga stor och dyra idrottsanläggningar istället för att satsa på skolan är det faktiskt upp till dem. Inget rikspolitiker kan lägga sig i.

Men, och här kommer mitt stora men, staten får ju skylla sig själv att under så många år haft en en ytterst bristfällig inspektion av skolor och dessutom tandlös. Det är väl klart som korvspad att kommunpolitikerna inte bryr sig. Ett allt för välkänt fenomen är ju den icke laglydnad som kommuner ägnar sig åt, att gå mot röd gubbe.

Därför är jag jättespänd på vad som kommer att hända om 10 månader är nya skollagen kommer att tillämpas.

Mats Gerdau sa...

Bra koppling till kommunaliseringen. Sossarna gör om samma sak igen. Nya reformer ska betlas av någon annan, det går inte. Föröder kommunernas och skolornas ekonomi. Vi får inte låta dem få chansen.

Anonym sa...

Som sagt det är upp till kommunerna att bestämma villkoren för förskola och daghem. Jag brukade ha sällskap med en förskollärare på bussen till jobbet för en del år sedan. Det var sossar i regeringen och sossar i kommunen som styrde. Hon sa att de var förbjudna att ta in vikarier när någon på daghemmet var sjuk. Det innebar att hon ensam hade ansvaret för tio stycken små barn på en gång och skulle se till dem när de var ute. Jag som själv var hemma med tre barn vet hur det kan vara att försöka hänga med när de försvinner åt olika håll. I vår kommun använder man kommunala medel till att bygga rondeller med 200 meters mellanrum på utfarterna. Däremot har man inga pengar till skolorna och daghemmen. Det handlar ju gudbevars om olika kassor! Dock är det ur samma pott av skattemedel man fördelar vad jag kan förstå. Varför kan man inte prioritera även mellan olika budgetar? Som sagts här kan inte regeringar, vilka de än är, styra över hur kommunerna väljer att använda sina pengar. Varför har Kommunal inte gnällt tidigare när det var minst lika illa som nu inom barnomsorgen? Jo, för nu är det snart val. Det hade varit snyggare om ett fackförbund varit opolitiskt för medlemmarnas skull.

Anonym sa...

Bra med den nya läroplanen för förskolan. Annars är det ju svårt att påstå att Björklund har gjort något bra under sina år som utbildningsminister. Fler piskor och skylla på kommunerna är hans bakåtsträvande metod. Men det är ju inte lätt att bedriva skol- och förskolepolitik i total avsaknad av vetenskaplig förankring (som det förresten står i förslaget på den nya skollagen att skolundervisningen ska bedrivas i enlighet med. Detta gäller inte Jans egna "idéer") när man har Kina som föregångsland.