23 augusti, 2010

Ständigt denna Bodström

I helgen hörde jag socialdemokraternas radiospot i Stockholms reklamradio. Thomas Bodström säger att i Sundbyberg, där får minsann alla elever det stöd de behöver i skolan och ingen elev hålls tillbaka. De kan inte vänta med att göra det så bra som i Sundbyberg för alla elever i hela länet.

Det finns säkert många bra skolor och hängivna lärare i Sundbyberg, men statistiken visar att Bodström ljuger. Det är ju trist att behöva säga det, men så är det tyvärr. Jag utgår från att man pratar sanning och ogillar när man beskyller varandra för lögner. Därför bär det mig emot att beskylla Bodström för att vara en lögnare. Han vill säkert att alla ska få det stöd de behöver, men verkligheten är långtifrån där. Vad sägs om detta:

27,4% av eleverna i Sundbyberg blev underkända i något ämne 2009 och det är fler än vid förra valet (25,6%). Det är färre som är behöriga till gymnasiet, 85,7% jämfört med 91,1% år 2006. Allt enligt Skolverkets officiella statistik.

Om alla elever får det stöd de behöver i Sundbyberg, hur kommer det sig då att resultaten försämrats? Att mer än var fjärde elev inte klarar de lågt satta målen i grundskolan? Vad har Bodström för belägg för sitt påstående att alla får det stöd de behöver?

Sundbyberg har gjort de största neddragningarna av lärartätheten i hela Stockholms län. Före valet (läsåret 2005/2006) var det 7,5 lärare/100 elever (exkl modersmålsundervisning och svenska som andraspråk). Läsåret 2009/10 hade det sjunkit till 6,5. Den rödgröna politiken har alltså lett till att en lärare per 100 elever tagits bort. Sundbyberg har nu, tillsammans med också rödgrönt styrda Södertälje, länets lägsta lärartäthet. Är det så de vill göra för alla andra i hela länet?

I min hemkommun Nacka - som också är Bodströms hemkommun - har man jobbat mycket med att stödja och stimulera eleverna att nå så långt de kan. Resultaten är långt bättre än i Sundbyberg (11,4% underkända i något ämne och 96% behöriga till gymnasiet), men jag skulle ändå inte våga påstå att alla elever får det stöd de behöver. Det finns säkert exempel där det inte är så. Man kan alltid bli lite bättre.

Frågan är var Bodström och socialdemokraterna tycker att skolan är bäst - i moderatledda Nacka eller socialdemokratiska Sundbyberg?

Och så läser jag i Aftonbladet och Expressen om radioprogrammet P3 Morgon som handlar om drogtester. Bodström säger först att han ska göra samma test som ungdomar får göra, men backar sedan ur eftersom det skulle vara för kränkande. Heder år justitieminister Beatrice Ask, som däremot gör testet. (SvD, DN)

Kanske är testerna kränkande, men jag tror inte det. Men om man vill utsätta ungdomar för drogtester, frivilligt och slumpmässigt eller vid misstanke om droganvändande, så kanske man borde vara beredd att göra dem själv också?

Bodströms agerande inger inte riktigt respekt tycker jag. Med lögner och hattande fram och tillbaka blir man inte trovärdig.

5 kommentarer:

Unknown sa...

Denne Bodström. Helt otroligt. Notoriskt omdömeslös. Går han på benz, eller vad ärproblemet?

Anonym sa...

Patetisk och tragikomisk reaktion från Bodström.

Patetisk, eftersom han kategoriskt nekar oss andra att anföra personlig integritet som ett skäl att undvika testning. Tydligen så är hans egen integritet viktigare än kreti och pletis. Med tanke på att han representerar Förmyndarpartiet före alla andra, Socialdemokraterna, så är man väl inte direkt förvånad.

"Nomenklaturan" inom S, med Olof Palme, Göran Persson och Mona Sahlin i spetsen har ju en lång tradition av att tillskansa sig fördelar på andras bekostnad, åka i gräddfiler och förvänta sig att bedömas efter annan standard än Svensson eller ens andra politiker, läs: borgerliga sådana.

Chansen är nog tyvärr i det närmaste 100% att Bodström nyligen tagit något av de preparat som ger positivt utslag i testet han erbjöds, och att han definitivt inte vill dokumentera detta offentligt. Någon annan rimlig anledning till hans reaktion finns knappast.

Med vänlig hälsning: Kurt Johansson

Anonym sa...

Bodström må vara en hycklare, men hellre hycklare än batong-moderat. Ditt parti är ju FÖR icke-frivilliga drogtester av ungdomar. Det är riktigt ruggigt.

Jan Lenander sa...

Det värsta, tycker jag är att det visar hur lätt den (s)-person som ska svara på skolfrågor tar på väljarnas behov av frågorna hanteras seriöst.

Han uppför sig som den värsta hobbypolitiker och verkar ha kommit totalt oförberedd. Hans kommentar på sin blogg om att han inte ville kissa inför andra visar att han är totalt opåläst i denna fråga. Det är inte så drogtesterna genomförs!

Anonym sa...

Mitt i prick. Bra skrivet!