16 augusti, 2010

Ska Butlern hjälpa mot skolstress också?

Två intressanta nyheter hittills idag. Jag vaknade med socialdemokraternas utspel om Butler i tunnelbanan. Pigor duger inte, Butler ska det vara. Fint ska det va´.

S vill tydligen att man ska kunna lämna in smutstvätten till spärrvakten. Eller kanske få frukost på bussen, hur nu det ska gå till, så trångt som ofta är. Och Butlern ska fungera som springpojke och uträtta småärenden under dagen. Låter nästan om 1 april... Men det är ju bra att de inser att vi behöver hjälp med hushållsnära tjänster för att få tiden att räcka till bättre. Frågan är bara varför de vill avskaffa RUT då, det fungerar ju utmärkt.

Sen läste jag ny statistik från SCB om att skolelever upplever ganska stor stress. Flickor upplever (förstås) mer stress än pojkar. Prestationsprinsessor och glidarkillar gör skäl för generaliseringarna... Stressen är både över läxor och prov, men också över höga krav på sig själv. Självklart hänger det ihop. Tjejer vill ha alla rätt, killar nöjer sig med att klara godkänt.

Har stressen ökat? Det får vi inget besked om, men jag tror inte det. Elever har alltid upplevt stress i skolan, även jag på 70- och 80-talen. Nu finns det möjligen mer som konkurrerar om elevernas uppmärksamhet. Tekniken gör att man alltid är tillgänglig. Det finns otaliga TV-kanaler och möjligheter till nedladdning av filmer och serier man vill se. Det finns inte heller samma självklarhet i att man ska plugga som det fanns förut, att man måste avsätta tid till läxor också. Kanske upplevs stressen mer om kraven är otydliga, om man inte riktigt vet vad som förväntas? Och betygskriterierna är ju rätt suddiga idag, men det ändrar vi nästa mandatperiod om vi får chansen.

Lösningen är i alla fall inte att förbjuda läxor och prov som vissa på vänsterkanten vill, utan att bli tydligare i förväntningarna och framför allt ge tjejer bättre självförtroende. Man måste inte ha alla rätt jämt!

Hur kommer Butlerförslaget in i det här då? Ja, inte minskar det stressen i skolan i alla fall. RUT-avdraget kan däremot användas för att få hjälp att hämta och lämna barn på förskolan och skolan. Man kan få hjälp med läxläsning. Eller så kan man få hjälp med städning så att man hinner hjälpa barnen med läxorna själv. RUT är en fantastisk uppfinning, kan användas till det mesta.

Det är ju kul att S kommer med nya pigga utspel, men tänk om de kunde tala om vad de rödgröna vill med skolan också?! Eller skatterna eller jobben för den delen...

DN, Aftonbladet, SvD, Expressen, Expressen2, Expressen3, DN,
Edvin Alam, Paul Lindqvist, MinaModerataKarameller,

3 kommentarer:

Jens sa...

Att förbjuda läxor i lag är att politisera pedagogiska beslut, men det gör ju tyvärr regeringen med en massa andra frågor istället inom skolpolitiken.

Det finns dock ett allvarligt problem med läxor:
de gör faktiskt ingen nytta. Det finns ingen forskning som kan visa tydligt på nyttan med läxor.

Givetvis får man bättre på glosprovet om man gör glosläxan, men det finns globalt ingen positiv koppling mellan läxmängd och resultat.

Många av de mest framgångsrika länderna har relativt lite läxor, många japanska skolor har exemplevis förbjudit dem i småskolan från åk 1-6. Korea och Finland har internationellt sett lite läxor så det verkar inte vara det som är framgångsreceptet.

Många länder som har stor läxmängd ligger långt ner i intl jämförelser. Länder där man tenderat att öka läxorna (vissa västländer som lider av samma problem som vi) ser snarare försämringar.

Det är fakta som borde stämma till eftertanke för de som vill politisera pedagogiska beslut. (Nästa kritikpunkt skulle kunna vara betygen.)

Så politiker, sluta kvacka som någon sade om skolpolitiken, och låt proffsen ta hand om det.

Ta bort läxorna så kan barnen lära sig andra nyttgheter på sin ledighet. Jag är så förbannat trött på lärare som tror de har rätt att förfoga över mina barns, min egen och min familjs lärorika fritid.

Jan Lenander sa...

Läxor är ett första steg mot att börja planera sina studier och att öva på att göra saker på sitt eget sätt. För själva inlärningen av stoffet är lärarledd undervisning alltid bäst men det verkar dumt att inte utnyttja en liten mängd läxor för en stor kostnadsbesparing som kombineras i en övning i självständighet.

I lägre åldrar är läxor ofta ett utmärkt sätt att kommunciera med hemmet om de används rätt och de är befogade av ytterligare skäl.

Anonym sa...

Hello to every single one, it's in fact a good for me to visit this web site, it contains useful Information.

Feel free to surf to my blog post ... new cellulite treatment