31 augusti, 2010

Frizoner eller hemspråk?

Morgon-TV rapporterar att de rödgröna vill ha mer hemspråk i skolan. Eleverna ska få rätt till mer modersmålsundervisning, 9 år mot dagens minimikrav på 7 år. 100 miljoner kostar det.

Konstig prioritering tycker jag. Är det verkligen skolans största problem att eleverna inte lär sig tillräckligt med arabiska?

Av de 7 565 eleverna som fick betyg i modersmål våren 2009 var det 3,5% som inte nådde målen. 45% fick MVG. Ganska hyfsat. Inget annat ämne har bättre resultat.

I matematik var det 7,4% som inte nådde målen och endast 13% fick MVG. I svenska som andraspråk (som många som läser modersmål också läser) är situationen ännu värre. 25% nådde inte målen och endast 5% fick MVG. De rödgröna vill förbättra det som uppenbarligen fungerar hyfsat men inte göra något åt de stora bristerna.

Vi moderater vill förstärka framför allt matematiken, men även svenskan. Fler lektioner i matte är viktigare än fler lektioner i modersmålet, här är förbättringsbehovet så mycket större. Gårdagens Alliansförlag om bonus för de skolor i utanförskapsområden som lyckas väl, i bl a svenska, är raka kontrasten mot de rödgröna. Vi löser verkliga problem, de rödgröna öser pengar. Vi bryter segregationen med ekonomiska frizoner och bättra svenskkunskaper, de satsar på hemspråk... Kan det bli tydligare?

Man kan också se hur deltagandet i modersmålsundervisning ser ut idag, Skolverket har bra statistik. 19% av eleverna är berättigade till modersmål, ungefär hälften av dem deltar. Om man jämför blåa och röda kommuner ser man att det i genomsnitt är ungefär lika stor andel som är berättigade till modersmål, men att fler deltar i de moderatledda kommunerna. Kanske skulle de rödgröna städa i eget bo först?

SVT, DN, SvD,

2 kommentarer:

Martin sa...

Ditt val kanske är klart inför valet. Men gör din röst hörd på

www.valresultatet.se

Kalmardamen sa...

Jag är ingen vän av alliansen, men jag håller fullständigt med dig i det här med modersmål.

Föräldrar ska alltid prata sitt modersmål när de är ensamma med barnen. Det är bara på modersmålet de kan förmedla de rätta känslorna på barnvisor och sagor de själva hörde som små.

Har själv ett barnbarn, 7 år som pratar flytande engelska, franska och svenska (3:e språk). Trots att pappan knappt kan ett ord svenska.

Invandrade föräldrar måste redan på BVC uppmuntras till att använda modersmålet.

En av svärsönerna föddes av en invandrad kvinna. Envist pratade hon endast svenska med honom, i all välmening, för att han skulle bli "riktigt" svensk.
Mamman tolkade åt sonen när de var i hemlandet och hälsade på.
(Vet ej varför han ej fick hemspråksundervisning.)
Nåja, modern dog för några år sen och nu står han där med en stor släkt han inte kan komunicera med. De har tappat all kontakt.
Släkten vet inte om att han numera är far till två små barn och barnen förlorade anknytningen till släkten på pappas sida.

Frizoner däremot, tror jag inte mycket på. Det finns bättre vägar att gå.
Postade själv ett inlägg i integrationspolitik.