26 maj, 2009

Alla gillar lokalt friutrymme i gymnasiet numera

Nu har jag debatterat specialutformade program och det lokala friutrymmet i gymnasiet i Kammaren. En bra interpellation från miljöpartiets Mats Pertoft. Han tycker ofta som jag i de här frågorna. Jag undrar ju bara i mitt stilla sinne hur han ska kunna samarbeta med kommunisternas Dinamarca...

Debatten gav två konkreta besked. Dels sa utbildningsministern att besked om detaljreglerna för hur skolorna ska kunna konvertera dagens specialutformade program kommer i höst efter riksdagsbeslutet om ny gymnasieskola. Det förbereds redan nu på departementet, så det finns god framförhållning och det var precis vad jag ville höra. Dels sa Mats Pertoft att miljöpartiet är positivt överraskad av gymnasiepropositionen och gillar det som står om specialutformade program och att de nu ska kvalitetssäkras samt att miljöpartiet inte ställer upp på sossarnas förslag om att staten ska upphandla gymnasieutbildningen i olika regioner. Utmärkt! Och så var oenigheten inom oppositionen tydligt synlig igen.

3 kommentarer:

Johan sa...

Jag är dock lite förvånad över att du inte ligger sömnlös över Björklunds avfärdande av digital kompetens, hans uttalande om att vi behöver fler arbetare på produktionsgolven (dessutom under temat "globalisering") samt Nylanders påhejande av förstatligande. Ärligt talat - om ni kan få MP att bli något mer progressiva (...) så har antingen ni eller MP min röst i nästa val.

Mats Gerdau sa...

Jag har väldigt god sömn. :-)
Men, man kan ändå störas av Jan Björklunds uttalande om den bristande IT-kompetensen och -tillgängligheten i skolorna. Jag har skrivit en del om det här tidigare (t ex 17 april). Och jag har motionerat om behovet av att modernisera skolan till vår partistämma i höst. Vet inte riktigt vad du menar med att göra MP mer progressiva... Jag tycker att de börjar bli rätt anpassliga till sossarna. De är nog rätt benägna att offra både det ena och det andra för några ministerposter. Det blir intressant att se vad de kommer fram till i sin gemensamma arbetsgrupp.

Johan sa...

Det är precis det jag menar. Jag önskar att MP snarare närmar sig mitten/höger än viker sig för varenda krav som S ställer. Men det är väl en tvåpartipolitik vi är på väg mot eller så försvinner V, C & KD vid nästa val.