10 maj, 2009

Märkliga beslut om friskolor

I fredags såg jag en artikel om att Norrskenets friskola ska starta i Skellefteå. Kommunen överklagade, men skolan fick rätt och nu letar man lokaler för att kunna starta nästa höst.

Jag får två reflektioner av detta.

1. Vilken j-a tid det tar att få starta! Skolan sökte 30 mars 2007 för att kunna starta hösten 2008. Eftersom kommunen gjort allt för att sätta käppar i hjulet för skolan och rättvisans kvarnar mal så långsamt så kan skolan inte komma igång förrän hösten 2010. 3,5 år senare! Och så säger sossarna att skolor bara "dimper ner" och inte ger möjlighet att planera och anpassa sig. Hur lång tid behöver dom?

2. Norrskenets friskola fick tillstånd utan att lokalerna var klara. Så här står i beslutet: "Sökanden har uppgivit att möjlighet finns att hyra lämpliga lokaler som är anpassningsbara för skolverksamhet, kontakt har tagits med Stella Polaris Fastigheter AB." Varför räcker det inte för andra skolor att kontakter tagits med hyresvärdar? Fyrklöverns Montessoriskola i Helsingborg och Karlslunds friskola i Örebro har båda fått avslag p g a att de inte har lokalerna klara. Fyrklövern har kontakter med en bostadsrättsförening och kan utöka nuvarande förskolelokaler. Karlslunds friskola har också kontakter med både Örebro kommun och privata fastighetsägare, även om Örebro kommun är negativa till att hyra ut.

Varför ska lokalerna vara klara? Om de inte blir det så är det ju inget problem - då kommer ju inte skolan igång. Och skolan kan ju flytta omedelbart efter starten om man vill, utan att det prövas av Skolinspektionen.

Och varför är det olika i olika delar av landet? Varför räcker det med kontakter i Skellefteå men inte i Helsingborg och Örebro?

Inga kommentarer: