19 maj, 2009

Mp överger friskolorna, del 2

Miljöpartiet verkar vara på väg i snabb takt in i Mona Sahlins famn. För någon månad sedan tyckte de att sossarnas förslag om ett kommunalt veto mot nya friskolor var "intressant". Nu anammar de också sossarnas förslag om att motarbeta vinst i friskolor (Skolvärlden). Eller som de själva säger: "förflyttar sig närmare socialdemokraterna".

Tidigare har de tillsammans med oss moderater kämpat för valfrihet och elevernas rätt att välja skola. Det är riktigt trist att de är på väg att överge den linjen och söker sig vänsterut.

När ledarskribenterna på SvD och Aftonbladet intervjuade Maria Wetterstrand i Korseld för någon månad sedan så tyckte hon inte att vinst skulle förbjudas i friskolor. Vad har hänt sedan dess som föranlett en ändring? Miljöpartiets krypande för Mona Sahlin är patetiskt. Friskolefrågan är bara en, det finns ju fler som säkert smärtar ännu mer. Kärnkraften och arbetsrätten exempelvis. Miljöpartiet säljer sin själ inför utsikten av några ministerposter.

Vinst är faktiskt något positivt. Det är inte fult att tjäna pengar, bara man gör det på ett schysst sätt och levererar en tjänst eller vara av hög kvalitet. Vi är nog många som är stolta över Ingvar Kamprad som startade IKEA och gjorde det till ett företag som finns över hela världen. Och jag blir i alla fall lite extra glad när jag hör en ABBA-låt när jag är utomlands. Varför ska entreprenörer inom skolvärlden motarbetas? Även här handlar det om människor med idéer som de arbetar stenhårt för att förverkliga och satsar egna pengar och tid och engagemang. Varför ska de inte senare kunna få skörda frukterna av detta. Det intressanta är ju i stället hur det kan bli vinster i friskolorna för kvaliteten är ju generellt sett högre än i kommunala skolor. I stället för att motarbeta framgången och vinsten så borde man vilja lära sig av detta. Vad för friskolorna för att kunna leverera både kvalitet och överskott? Inte minst i ekonomiskt kärva tider finns det stora skäl att se och lära.

Inga kommentarer: