12 maj, 2009

Skolbesök 27 och 28 i år

Mina skolbesök fortsätter. Igår var det Nynäshamns gymnasium och nu på morgonen Dyslexiskolan i Stockholm. 27:e och 28:e skolan hittills i år. Man kan ju tycka att det blir tråkigt, men så är det verkligen inte. Jag gör de här besöken med stor entusiasm. Det finns så många engagerade människor med idéer och det är så roligt att se de verksamheter de är stolta över. Och att få så många olika intryck. Det blir som en mosaikbild, sten efter sten läggs till och bildar ett mönster.

Igår på gymnasiet fick vi bekräftelse på att gymnasiereformen ligger helt rätt. Det var en samstämmig uppfattning att lite skärpta behörighetskrav och tydligare uppdelning i yrkesprogram och högskoleförberedande program är efterlängtat och bra. De såg fram emot förändringarna överlag och hoppades att en eventuell annan regering inte river upp dem. Det är ju ett gott skäl att rösta på oss igen, kanske?!

Dyslexiskolan är en liten privat skola som erbjuder extra hjälp och stöd till elever - unga och vuxna - med läs- och skrivsvårigheter. Andra skolor och kommuner köper deras tjänster. De bekräftade också att vår politik ligger rätt. Nationella prov tidigare, återinförd speciallärarutbildning, tuffare skolinspektion. Däremot betonade de att det inte får räcka att upptäcka problem - de måste åtgärdas också. Håller helt med om det. Just i de tuffa tiderna som är nu så måste skolorna se över hur de använder pengarna. Är en elevassistent bästa lösningen eller en kvalificerad speciallärare? För ofta blir det punktmarkering i stället för pedagogiskt stöd. Här måste en synvända till på många skolor och i många kommuner.

I eftermiddag bär det iväg till Västerås. Nya skolbesök.

Inga kommentarer: