06 maj, 2009

Mer om LR:s varselrapport

Nu har jag tittat mer på LR:s rapport om varsel och uppsägningar, som SvD rapporterade om idag. Enligt den så har 379 lärare sagts upp i år och 665 varslats. Det får LR att konstatera att "kommunerna klarar inte av att upprätthålla kvaliteten i skolan". Det är väl ändå att ta i?!

1044 lärare har sagts upp eller varslats i år och jag förnekar inte att det kan få negativa konsekvenser för de elever som drabbas. Men är det inte lite väl kategoriskt att döma ut alla kommuners förmåga på det här sättet?

Det är 63 kommuner som sagt upp eller varslat lärare. 63 av 290, dvs 22%. Det är bara 27 kommuner där 10 eller fler lärare berörs. I relation till antalet lärare i kommunerna är det rätt få. Läsåret 2007/08 fanns 89 122 lärare i grundskolan och 32 768 i gymnasiet, enligt Skolverkets statistik. Om alla nu varslade också sägs upp så blir det 1 044 färre, vilket är en minskning med 0,86 procent. Kan man på fulla allvar hävda att detta är en fullständig katastrof för skolan och eleverna och framtiden?

Visst blir det kännbart i Luelå och Sandviken där uppåt 100 lärare försvinner, inget tu tal om den saken. Men jag kan inte bli jätteupprörd över att 1 lärare sagts upp på Ekerö och ytterligare 2 varslats. 3 av 256. Eller 1 i Mjölby, 1 av 266.

Lite intressant blir det om man sätter partibeteckning efter de kommuner som nu varslar och säger upp lärare. 72 procent av lärarna som sagts upp har en socialdemokratisk ordförande i kommunstyrelsen, 15 en moderat. Det säger kanske något om vilka prioriteringar som görs i kommunerna. Det verkar vara klassiska sossekommuner som drar ned mest - exempelvis Luleå (73), Gävle (43), Sandviken (101), Sundsvall (68) och Borlänge (40). Det är något helt annat än att påstå att kommunerna generellt inte tar sitt ansvar. Sossekommuner, skulle det kanske vara?!

2 kommentarer:

Fredrik Antonsson sa...

Tack för en synnerligen givande kväll med Dig som vår gäst hos oss i Sundbyberg, Mats!

Ett stort tack också för en bra blogg,

MVH Tokmoderaten

Mats Gerdau sa...

Hej och tack själv! Nu vet jag vem som är en icketokig tokmoderat. Läser din blogg med intresse också ibland!