26 maj, 2009

Bra skolförslag från partistyrelsen

I augusti har vi moderater partistämma och då blir det fyra dagars politiksnack. Igår presenterade partistyrelsen en proposition som handlar om att värna välfärdens kärna och att föra en ansvarsfull ekonomisk politik för jobb och kunskaper.

Partistyrelsen har tagit till sig flera av de förslag vi fört fram från arbetsgruppen om Ungas villkor, bl a att eleverna bör ges mer tid med sina lärare i skolan. Det håller inte att svenska ungdomar ska ha mindre undervising än sina jämnåriga runt om i världen. Med mer undervisning kan svenska ungdomar nå den absoluta toppen i världen tror jag.

En annan riktigt bra del är att partistyrelsen är så tydlig i att de kommunala skolorna måste bli friare och självständigare och få en tydlig ledning. Här ligger en klar framgångsfaktor. Hur ska skolan kunna möta olika människor med olika behov och förutsättningar utan en frihet att organisera verksamheten?

Partistyrelsen föreslår också att förskoleklassen blir mer inriktad på lärande och blir en del av grundskolan. I praktiken blir grundskolan tioårig med normal start vid sex års ålder. Tidigt lärande, när barnen är som mest receptiva. Att lära barnen när de har som lättast för att lära måste ju vara melodin.

En sak saknar jag dock lite och det är IT och moderniseringen av skolan. Vi får se om stämman vill lägga till lite om detta, jag hoppas det.

1 kommentar:

Peter Karlberg Blogger sa...

Hoppas du får till ett bra tillägg!