29 maj, 2009

Skolbesök i Uppvidinge

Igår var jag i Uppvidinge kommun i Småland, trots allt intensivt valkampanjande i Stockholmstrakten. Åseda och Älghult närmare bestämt. Inbjuden av entusiastiska moderatordföranden i barn- och utbildningsnämnden Margareta Schlee. Hon har det inte så lätt. Uppvidinge är en kommun där sossarna styrt länge med låg utbildningsnivå, befolkningsminskning och kärv ekonomi. Margareta har höga ambitioner, men den centerpartistiska kommunledningen verkar mest ha fokus på pengar. Lite visionslöst.

Det blev tre skolbesök. Först Åseda gymnasium. Fin ganska nybyggd skola, men endast 200 elever. Sen Älghults friskola, en skola som kommunen lade ned 2006 och Älghultsborna tog över själva. 70 barn idag på låg- och mellanstadiet. Verkade vara en bra skola med rätt fokus. Sist Älghults högstadium, en kommunal skola brevid friskolan. Nedläggningshotad, trots 200 elever, ekonomi i balans och nytt bra pedagogiskt upplägg med en driftig rektor.

En intressant dag, bra att få detta perspektiv också med alla små och stora bekymmer. Den här vardagen glöms ofta bort i alla diskussioner om nationella prov och gymnasiereform. En liten fundering var ju den låga undervisningen som lärarna hade. 14 timmars schemalagd undervisning på gymnasiet - inte undra på om det blir dyrt. Vem annars har råd med det? Små kommuner har det inte så lätt att upprätthålla hög kompetens på alla områden. Här borde man samordna sig och utveckla kompetens gemensamt.

Fortsätt kämpa för kvalitet i skolan i Uppvidinge, Margareta!

Inga kommentarer: