21 augusti, 2009

Bodström ser dig!

Thomas Bodström (s) föreslår att skolorna själva ska få bestämma om de vill ha övervakningskameror inne i eller utanför skolorna. Lite hårresande, faktiskt. I synnerhet från en fd justitieminister.

Jag tillhör dem som tycker att övervakningskameror kan vara okej för att skapa lugn och trygghet och motverka våld, knarklangning, mobbning etc. Men det måste ske under ordnade former och på ett sätt som ger tillräckligt skydd för integritet och människors rörelsefrihet. Vi ska inte ha kameror i omklädningsrum, på toaletter, i klassrummen.

Därför förvånar det att Bodström nu vill låta skolorna göra som de vill, hur de vill. Rena Vilda Västern låter det som.

En grundläggande princip i ett rättssamhälle är väl att det är någon annan som fattar beslut när människors integritet påverkas och inte den som tjänar på övervakningen? Det behövs balans mot andra intressen och den kan bara en neutral part stå för. Butiker får inte sätta upp övervakningskameror hur som helst. Polisen får inte övervaka hur som helst. Jag får inte sätta upp en övervakningskamera utanför mitt hus hur som helst. Det krävs tillstånd först och det tycker jag är bra. Varför ska just skolorna få göra som de vill, utan att få tillstånd först? Ska inte rättssäkerhet råda i skolans värld? Det är verkligen illavarslande besked från sossarna.

Bodström har gett övervakningssamhället ett ansikte, idag blir det ännu tydligare. Hoppas att han aldrig kommer tillbaka som minister. Skulle mp och v kunna acceptera honom i en eventuell röd regering? Expressen instämmer.

Inga kommentarer: