31 augusti, 2009

Ingen Skogslykta i Sölvesborg

Socialdemokraterna i Sölvesborg gör vad de kan för att stoppa valfrihet och alternativ i barnomsorgen. Endast 5% av förskolan drivs i privat regi idag, men mer gillas inte.

BLT skriver om tre kvinnor som vill starta en personalkooperativ förskola i Gammalstorp. De uppfyller alla krav, men får ändå nej av sosseledningen i kommunen. Motivet (i alla fall det officiella) är att pengarna inte räcker. Men det kostar ju lika mycket om barnen går i kommunala förskolor också? Eller tror de att det är gratis? Väldigt märkligt perspektiv. Det är ju föräldrar som ska välja förskola åt sina barn, inte kommunen.

Sedan 2006 är det fritt fram att starta enskilt driven förskoleverksamhet, givetvis under förutsättning att man uppfyller kraven vad gäller kvalitet och ekonomi. Men en kommun ska inte kunna stoppa en förskola av andra skäl, vilket nu sker. Enligt uppgift ansökte de redan förra året om att få starta, så paneringstid har funnits för kommunen. Snart kommer möjligheter att döma ut böter till kommuner som inte sköter sig. Sölvesborgsfallet visar att den möjligheten tyvärr behövs.

Så här ska en kommun inte få bete sig mot sina kommuninvånare. Jag vill uppmana de tre kvinnorna att driva process mot kommunen. Överklaga avslagsbeslutet till domstol! Koppla in Skolinspektionen så att de granskar kommunens agerande!

2 kommentarer:

feminix sa...

Vilket parti har den bästa valfrihetspolitiken för de som själva vill ta hand om sina barn? Är det KD eller SD? Eller kanske moderaterna?

Mats Gerdau sa...

Självklart moderaterna. Vi är det parti som tydligast står för att man som individ ska få bestämma själv över sitt liv. Många andra partier vill gärna lägga sig i hur man ska leva. Om du vill bestämma själv är en röst på moderaterna det bästa.