21 augusti, 2009

Morgonsoffadebatt om friskolor

Åkte tidigt till TV4:s morgonsoffa i morse. Mellan rådjurskorv och syltning skulle jag debattera friskolor och glädjebetyg med vänsterns Rossana Dinamarca. Nu är det ju "bevisat" att friskolor köper elever med både pengar och höga betyg och endast är intresserade av höga vinster, allt enligt Dinamarca. Något intresse för skolutveckling eller kärlek till barn och lärande finns nog inte alls. Det är bara giriga människor som engagerar sig i friskolor. Vilken oerhört trist samhällssyn och negativ approach till människor det partiet har!

Jag tycker nog att programledaren Annika Hagström var lite väl partisk. Det började med att hon varmt och hjärtligt omfamnade Dinamarca men däremot inte hälsade på mig... Sen påannonserade hon det hela med att det nu finns en "stor överetablering av friskolor" och att de lockar elever med höga betyg. Det var ingen fråga, utan en "sanning". Därefter får Dinamarca bre ut sig hur länge som helst och hon bara sitter och tindrar med ögonen utan motfrågor eller avbrott när hon börjar prata om annat. Jag får inte avsluta en enda mening, men får däremot lite åthutningar för att inte hålla mig till ämnet. Det kändes onekligen det som om hon deltog i debatten på vänsterns sida. Jobbade inte hon på ultrakommunistiska Norrskensflamman förut, förresten?

För mig är det tydligt att vinst är värre än dåliga skolor för vänstern. För mig är det tvärtom. Det är dålig undervisning och usel kvalitet som ska angripas och åtgärdas, inte framgångsrika välfärdsföretag. Vi behöver fler sådana i Sverige.

2 kommentarer:

Tomas sa...

Såg just debatten på webben och ville bara uttrycka mitt stöd. Pinsamt partisk moderator och tråkig vänsterpartist som tycktes vara för upptagen med att klanka ner på vinstintressen för att höra vad du faktiskt sa. Starkt av dig att komma med sakliga och goda argument genom hela debatten trots motvinden. Två tummar upp!

Anonym sa...

Annika Hagström - har aldrig tålt människan och denna gång tog hon priset. Dryg, lyssnar dåligt och ställer ofta okunniga frågor. Slår alltid över till SVT om hon är i rutan.