20 augusti, 2009

Skolstart, äntligen!

Idag börjar skolan för tusentals barn och ungdomar. De flesta har nog sett fram emot den här dagen länge. Ett långt sommarlov är skönt, men det är lika kul att träffa kompisar igen och komma in i normala gängor.

För de som börjar för första gången är det nog lite pirrigt. Jag minns hur mina barn nästan satt med ryggsäckarna på en vecka innan och bara väntade och väntade på att skolan skulle börja. De blev "stora" och skulle få lära sig massor av saker. Skolans stora utmaning är att behålla den här lärlusten genom alla årskurser, att ögonen ska tindra också i åttan.

Förhoppningsvis kommer eleverna att möta en lite bättre skola den här hösten, neddragningar till trots. Sakta men säkert tränger budskapet om fokus på kunskaper och krav på lugn och arbetsro igenom. Min bild är att lärare vågar vara tydligare, det är okej att ställa krav nu.

Den som tror på sossarnas och vänsterns nidbild (kadaverdisciplin, sortering och prov från morgon till kväll) blir grymt besviken. Ingen har sett den skolan, för den finns inte. Det är lärandets glädje vi vill ser mer av, en rolig, stimulerande och kreativ skola som man valt själv. Det kräver att kunskapsuppdraget lyfts fram och att alla kan känna sig trygga i sin skola. Det borde väl inte vara så konstigt eller kontroversiellet?

Inga kommentarer: