23 augusti, 2009

Komvuxbetyg till Kina

Jag läste i somras att två kommuner i Skåne, Kristianstad och Båstad, utfärdat svenska betyg till ett 50-tal kinesiska elever, trots att de inte bott eller studerat i Sverige. Skolinspektionen är tämligen kritiskt, med rätta.

Hur i h-e kan det ske, är den naturliga och högst rimliga frågan. Hur kan man utfärda betyg till elever man aldrig träffat? I ett annat land?

Med tanke på debatten tidigare i veckan och förra veckan om likvärdigheten i betygsättningen i friskolor så kan man ju onekligen undra hur detta kan ske. I kommunala skolor. Här säljer kommunen betyg till andra länder. Varför får detta inte medialt utrymme? Men jakten på friskolor är väl intressantare än sakfrågan, hur betygen egentligen sätts...

Syftet med att få betyg i matte och engelska är att kunna komma in på universitetet i Sverige. Det ger ytterligare argument att vi nu måste ta bort den gratis universitetsutbildningen för personer utanför EU och EES-området. Vi kan inte upprätthålla regler som är så mycket generösare än andra länder som tränger undan svenska elever.

Inga kommentarer: