05 augusti, 2010

10 frågor till de rödgröna om skolan

I över ett års tid har de rödgröna sagt att de " i god tid" före valet ska redovisa en gemensam skolpolitik. De har ju rakt motsatta uppfattningar i viktiga frågor som friskolor, kunskapskrav, ordningsregler och har lovat att redovisa gemensamma ståndpunkter så att alternativen blir klara och väljarna vet vad de röstar på. Nu har vi väntat länge nog.

Idag börjar valrörelsen. Nu kan utlandssvenskar börja rösta. Men fortfarande vet vi inte vad de rödgröna vill med skolan. Jag tycker att det är en demokratisk skyldighet att redovisa vad man vill och hur man ska åstadkomma det man vill. Det handlar om trovärdighet och ärlighet. Nu är det hög tid att ge besked.

I blogginlägg framöver kommer jag därför att ställa 10 frågor till de rödgröna om skolan, frågor som jag ärligen hoppas att de svarar på. Jag är nyfiken.

Fråga 1 handlar om friskolorna och valfriheten. Hur blir det med den om de rödgröna vinner?

För att valfriheten ska fungera krävs dels att det finns olika alternativ att välja mellan och dels att villkoren mellan alternativen är likvärdiga så att det rent praktiskt är möjligt att välja. Friskolereformen och skolpengssystemet garanterar det idag. Intresset är enormt. 1991, när reformen infördes fanns 61 fristående grundskolor med 8 000 elever. Idag finns över 700 skolor med 100 000 elever. Massor av lärare har fått chansen att utveckla en skola utifrån sina egna pedagogiska idéer. Lägger man till fristående förskolor och gymnasier så gick 265 000 barn och ungdomar där, ännu fler nu i höst.

Vi är många som tar valfriheten för given idag. Men det är den långt ifrån. Attackerna från vänster är konstanta. Här finns också en av de största konflikterna mellan de rödgröna partierna. Hälften av skolmotionerna till den senaste s-kongressen handlade om att göra det svårare för friskolorna. De motionerar också om det i riksdagen. Mona Sahlin varnade de brittiska väljarna för att följa i våra spår med valfrihet i skolan i våras. Igår sa Luciano Astudillo att friskolereformen gått för långt. Lokala socialdemokrater och vänsterpartister avstyrker regelmässigt att nya friskolor ska få starta. Vänsterpartiet vill helst förbjuda alla friskolor helt och hållet.

Mot detta står miljöpartiet, som historiskt har stått oss nära i värnandet av valfrihet och mångfald, men verkar börja vackla.

Vad blir kompromissen? Säljer Mp ut friskolorna för lite höjd bensinskatt?

Ska det bli lättare eller svårare att starta friskola? S och V vill ge kommunerna veto, och då är det nog slut på valfriheten och nya alternativ. Vi ändrade lagen i juni så att Skolinspektionen, när de beslutar om en ny friskola ska få starta, också ska väga in elevernas behov av fler valalternativ. Ska det rivas upp?

Vi har tydliggjort att det ska vara lika ekonomiska villkor för friskolor och kommuala skolor och infört en rätt för friskolorna att överklaga kommunernas skolpengsbeslut, eftersom bl a Göteborg och andra medvetet fuskar och svälter ut eleverna som väljer friskolor. Kommer den möjligheten att överklaga att tas bort? De ville ju S och V när den infördes.

S och V vill sänka skolpengen till friskolorna så att det inte längre blir lika villkor. Kommunerna ska få göra sk "skolpliktsavdrag" trots att några sådana kostnader inte finns. Ska skolpengen sänkas och i så fall hur mycket?

Blir det något förbud mot vinster?

Flera företrädare från S och V vill förbjuda religiösa skolor. Blir det de rödgrönas linje? Vad händer i så fall med de som finns idag? Ska Judiska skolan stängas? Kommer Waldorfskolor att räknas till skolor med särskild ideologisk grund som i så fall räknas in? Vad är kravet på en religiös skola förresten? Plymouthbrödernas skola, som verkar vara den som fått klä skott för alla religiösa friskolors existens, är inte ens religiös. Hur ska de bli av med den?

Ska vuxna få samma rätt att välja skola som ungdomar har, alltså ska Frivux införas i någon form? Eller ska kommunernas monopol på att erbjuda komvux fortsätta som idag?

Det är viktiga och verkliga frågor som berör hundratusentals människor, både elever, föräldar och lärare. Nu väntar vi på svar, konkreta sådana.

OSA - snarast!

Uppdaterat 2010-08-10. Ohlys hatiska utfall har fått många reaktioner (SvD). När ska de enas?

4 kommentarer:

Jan Lenander sa...

Friskolorna är din hjärtefråga och jag njuter av ditt engagemang. Jag är också för friskolor men kan tyvärr inte uppbåda någon entusiasm alls. Betygsinflation, stor andel obehöriga lärare och segregation är företeelser som känns djupt olustiga. Alliansen har börjat göra något åt de första men väldigt sent och den sista har jag inte hört mycket om.

Det behövs mycket innan den här frågan blir en valvinnare men du är förhoppningsvis utvilad och kraftfull.

Mats Gerdau sa...

Haha. Ja, valfrihet är oerhört viktigt för mig. Och många andra. Det finns inte en enda skola som passar alla, därför behövs valfrihet och mångfald. Men det kommer fler frågor till de rödgröna, I promise!

Jan Lenander sa...

Nu hettar det till kring friskolorna och svaret kommer som ett riktigt kraftigt angrepp, där många tycker det gör ont, dvs någon gör stora pengar på att erbjuda bristfällig skolgång.

Ohly och Dinamarca är inte speciellt trovärdiga och en del av det som de säger är rena planekonomin men de har hittat ett slagkraftigt sätt att kritisera. De får förhoppningsvis inte så många extra röster med så dåliga förslag men de väcker verkligen många som börjat bli kritiska till friskolor.

Valfrihet i all ära men om inget av alternativen känns bättre än det man redan har så är det inte så mycket att skryta med. Nu måste argumentatioen gå från formell valfrihet till reell nytta!

Jan Lenander sa...

Här är ett välformulerat inlägg som förklarar hur vi starkt friskolepositiva lärare utsatts för så många besvikelser att vi håller på att svänga. Min dotter gick ett år på friskollegymnasium och det var en skräck att se hur de bedrev undervisningen.

http://helenavonschantz.blogspot.com/2010/08/dagslandor-och-myror-3.html