På väg till Halmstad (2 skolbesök och diskussion om vuxenutbildningen i framtiden) läste jag tidningarna ordentligt. Hade med några från helgen också, eftersom jag var i London då. Det mest beklämmande är Skolinspektionens
rapport om mobbningssituationen i skolorna. Av 50 granskade skolor får 1 godkänt. Helt förfärligt!
Nu verkar Skolinspektionen i och för sig ha tittat på skolor som fått kritik tidigare, men det är allvarligt ändå. Kanske ännu mer allvarligt, eftersom de just fått kritik och haft möjlighet att rätta till problemen, men inte gjort det.
Det är ett grundläggande krav att alla ska känna sig trygga i skolan. Så självklart, men uppenbarligen så långt från verkligheten. Jag vet hur det var när jag gick i skolan. Många blev utsatta, även jag, utan att de vuxna reagerade.
I vår första budget efter valet gav vi ett uppdrag till Skolverket att arbeta med mobbningsfrågan mer aktivt. Program som är bevisat framgångsrika skulle tas fram och spridas till skolorna. Tyvärr verkar det inte ha hänt så väldigt mycket. Här finns mycket mer att göra. Varför inte tillsätta en mobbningskommission som på allvar kan sprida goda idéer? Det räcker ju inte med att vilja väl, för så är det naturligtvis. Man måste kunna också och här brister det. Hemmasnickrade lösningar fungerar ofta inte. Vi ändrade också lagen så att man kan flytta mobbare, det ville inte den förra regeringen. Tidigare har offret ofta tvingats bort för att komma till en lugn och trygg miljö, nu får skolorna flytta angriparen i stället. Frågan är hur ofta det tillämpas...
En skola som inte tar mobbning och trakasserier på allvar, där vuxna vänder bort blicken, är ingen bra skola. Läroplanen och allas våra förväntningar är glasklara. Jag hoppas mycket på den nya skollagen som ger staten möjlighet att ingripa. Viten och t o m möjlighet att stänga skolor införs nu.
Jag läste i DN i fredags att Haninge fått vite av Arbetsmiljöverket (60 000 eller 80 000 kr, kommer inte ihåg) för att de hade barnbord och –stolar på en förskola och att personalen inte fick plats med benen under bordet. Det är ju urlöjligt. Staten menar uppenbarligen att det är ett större problem att några anställda får böja på benen när de sitter vid barnbord än att barn utsätts för mobbning. Helt galet. De gör sig själva till åtlöje och skadar det viktiga arbetet för en trygg arbetsmiljö.
Det finns stora och små problem i skolan och vi verkar hittills mest ha ägnat oss åt att lösa de små. Där finns sanktioner och program och hela verk som ska upprätthålla reglerna. Men när det gäller det mest grundläggande – trygghet i en obligatorisk skola – finns inte mycket. Barn- och elevombudet kan i och för sig döma ut skadestånd när en skola brustit i att agera vid mobbning, men då är det bara i ett enskilt individfall. Förra året fick de in 500 anmälningar, men har bara beslutat om 59 fall av skadestånd sedan de startade 2006. Samtidigt visar rpporter att 50 000 elever mobbats. Mer måste till nu.
Det blir väldigt märkligt när staten försöker hindra kommuner från att vidta åtgärder för att öka tryggheten. Nässjö och Landskrona vill införa drogtester för att stävja missbruket, men Skolinspektionen motarbetar och hävdar att det är olagligt. Torkild Strandberg (fp) har en bra artikel om detta i
SvD idag. Roligt med en folkpartist som inte ser förstatligande som en frälsning på alla skolans problem, utan kanske t o m roten till problemen.
Undrar vad oppositionen säger om den nya inspektionen. Socialdemokraterna röstade emot sanktioner när de styrde. Själv tycker jag att den nya lagen är oerhört angelägen. Det vore en välgärning att stänga några skolor redan första året med den nya lagen för att markera att det är allvar och att alla elever har rätt att gå i en trygg skola.
DN,
SvD,
Aftonbladet,
Aftonbladet,
Aftonbladet,
Sydsvenskan,
Skolvärlden,
Lärarnas Tidning