24 mars, 2010

Alliansen vinner på jobben och skolan

SIFO har idag presenterat en intressant studie över vilka frågor som väljarna uppfattar som viktigast i valet och vilket parti som har bästa idéer i de olika sakområdena (SR).

Jobben är så klart viktigast, det tycker var tredje väjare. Och 29% tycker att moderaterna har bästa politiken på det området. Alliansen leder med 34% mot 25% för de rödgröna. Klockrent. Här kommer det stora slaget att stå, eftersom jobben avgör vår välfärd. Utan jobb, inga skattepengar och ingen välfärd.

Näst viktigaste frågan är sjukvården, det tycker 27%. Här leder de rödgröna med 33% mot Alliansens 22%.

Den tredje viktigaste frågan är skola och utbildning och det säger 22% av väljarna. Här har Alliansen stort övertag. 35% mot de rödgrönas 25%. Moderaterna ligger bara på 14%, medan folkpartiet har 19% och socialdemokraterna 20%. Det är egentligen den enda frågan där folkpartiet är mätbart.

Alltså - klar Alliansledning i väljarnas viktigaste frågor och det känns skönt. Vi ska prata mer om framtiden och dit hör onekligen både jobben och skolan och då vinner vi.

Lite extra intressant blir det om man tittar på hur olika åldersgrupper tycker. I gruppen 15-29 år är moderaterna och socialdemokraterna lika stora med 17% vardera, medan endast 2% säger att folkpartiet har bästa skolpolitiken. Folkpartiets skolpolitik går däremot hem bland äldre, i synnerhet pensionerade män (46%).

Nu måste vi moderater kavla upp ärmarna och visa att vi har en modern, framtidsinriktad och rättvis skolpolitik där kunskaper och valfrihet sätts högst. Men det räcker inte med att vi själva vet att vi har den bästa skolpolitiken. Vi måste tala om det för väljarna också. När Fredrik Reinfeldt pratar lika passionerat om skolan som han gjort om klimatet så är jag övertygad om att vi får föräldrarna med oss.

Men hur blir det när Mona Sahlin och de rödgröna pratar skola? Vilken skolpolitik får man då? De skrapar ju bara ihop 25% tillsammans och då vet man inte ens vad man får. Ska betygen bort igen, som vänstern och miljöpartiet vill? Ska valfriheten och friskolorna bort? Ska kunskapskraven försvinna och flummet återkomma?

Har väldigt svårt att förstå olika sosse-bloggares glädje över att partiet drar in 20% stöd för sin skolpolitik. Visst, det är 1 procentenhet mer än fp men ser man till partiets storlek och de olika alliansernas stöd så borde de vara rejält oroade. Som Sahlin sa efter valet: "skolpolitiken är inte sossarnas bästa gren". Nej, och det har inte blivit bättre.

S-Buzz, Pär, In your face, Högberg, TV4,

Inga kommentarer: