04 mars, 2010

Arbetslösa ungdomar hoppade av gymnasiet

Arbetsförmedlingens statistik visar att över 100 000 arbetslösa inte har slutbetyg från gymnasiet (SR). De med låg utbildning blir arbetslösa först. Inte så konstigt kanske, men att det är så många som inte slutför gymnasiet borde vara en tankeställare för alla.

Socialdemokraternas gymnasieskola har fått omfattande kritik, t o m från LO, för att det är en utslagningsmaskin. En ny doktorsavhandling visar att avhoppen ökar sedan Göran Perssons gymnasiereform från början av 90-talet. Nu visar sig bristerna i omfattande arbetslöhet.

När vi påpekar det här ryggar socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet tillbaka och låtsas som om det regnar. Men varför förneka det uppenbara? Det blir bara löjligt och icke trovärdigt.

Gymnasiet är för fyrkantigt idag och i de fyrkantiga hålen ska runda människor stoppas in. En tredjedel av gymnasiet är lika för alla elever idag, oavsett vilket program de går. Strukturen passar inte alla och de blir förlorare. För många yrkeselever är det för teoretiskt med omfattande kurser i litteraturkunskap och matematik som de inte känner att de har behov av och inte är motiverade för. Och inte slutför. Det de vill läsa - frisörkurser för killen i radioinslaget ovan - får de inte tillräckligt utrymme för. Inte så konstigt om många hoppar av. För många naturvetare och tekniker går det för långsamt och deras resultat är klart under jämförbara elever i andra OECD-länder.

När ska de fatta att "one size - fits all" inte existerar i skolan? Det behövs mer av specialisering och utrymme för egna preferenser. När strukturen så uppenbart leder till massavhopp och arbetslöshet så borde de rödgröna väl ge upp sina principer om att alla ska in på högskolan? Varför nedvärdera yrkeskunskaper? Debatten om avskaffande av RUT-avdraget visar också på att de inte gillar vissa typer av jobb. Det är bara "fiiiina" akademiska jobb som gäller i deras värld.

Hösten 2011 inför vi en ny gymnasieskola som ger mer tid för yrkesämnen och mer specialiseringar och där branscherna får mer att säga till om beträffande vilka kunskaper som krävs för olika yrken. Och de öppnar dörrar för alla att fylla på kunskaper senare i livet.

7 kommentarer:

EKOMAT OCH EKOTIPS sa...

Hej Mats!

Det är inte något nytt. Det är snarare förväntat.

Vad Moderaterna däremot borde skriva om och visa på är att det borttagna studerandevillkoret har fått förfärliga konsekvenser.

Kronofogden har fått massvis med nya människor bland sina ärenden som inte fanns innan studerandevillkoret togs bort.

Kronofogden visar på att de allra flesta i deras högar av ärenden nu är just nyutexaminerade och relativt nyutexaminerade utan studerandevillkoret och som dessutom heller inte släpps in någonstans på hela arbetsmarknaden i hela Sverige.

Detta stämmer med den bild som både SACO, SULF , SFS osv varnat för ända sedan förslaget lades och genomfördes under 2007.

Att fler hamnar hos Kronofogden beror inte alls på individen själv, utan det beror på arbetsmarknaden och det beror på staten och det beror på CSN.

Så här hänger det ihop:

Fler nyutexaminerade och relativt nyutexaminerade akademiker finns i vårt samhälle och gruppen ökar explosionsartat. Vi ser tex enligt SACO rapporten "Unga akademikers arbetslöshet och etableringsproblem" att dessa grupper drabbas särskilt hårt av det borttagna studerandevillkoret därför att de har hög arbetslöshet oavsätt konjunkturläge enligt SACO.

Det gör att de är väldigt känsliga för minsta lilla förändring i politiken. Tex så får de nu klara sig på INGENTING istället för någonting.

Detta därför att det har visat sig att en hel del kommuner har blivit tuffare med reglerna kring försörjningsstöd så många nyutexaminerade och relativt nyutexaminerade får heller inte detta stöd.

Man kan också se bland dessa att de är mycket aktiva och söker jobb på egen hand, därför att de får ingen hjälp eller något stöd av AF.

De får således inte del av vare sig nystartsjobb eller jobbcoach, utan är nu helt beroende av kyrkan och välgörenhetsorganisationerna.

Detta borde MODERATARNA tala öppet om. Det är en SKAM för nationen att Ni tiger som muren och inte skriver något om det här på hemsidan Moderat.se

Den hjälp som dessa personer behöver finns inte att tillgå i vare sig Sverige eller EU idag.

Hjälpen finns däremot att tillgå i Amerika, Kanada och Australien, därför att där prioriterar man samverkan mellan utbildning/akademi och verkligheten/arbetsmarknaden.

Dessutom så finns där lämpliga jobb för nyutexaminerade och relativt nyutexaminerade akademiker.

Dessutom har de Entry Level Jobs, vilket är precis vad de nyutexaminerade och relativt nyutexaminerade efterfrågar för att få komma in på arbetsmarknaden istället för som i Sverige tvingas ha båda fötterna helt utanför samhället.

Arbetsförmedlingen måste omgående avvecklas för att istället starta
verksamheter som klarar av att samarbeta med nyutexaminerade och relativt nyutexaminerade akademiker. Tex så de kan få hjälp att få de arbetstillstånd som de behöver för att kunna få jobb som faktiskt finns för dem utanför EU.

Tittar vi på tex Monster.com, Monster.ca och en del andra globala jobbdatabaser så ser vi att jobben växer fram mycket snabbt utanför EU, och att allt som vi behöver hjälp med är den formella "Work authorization" som dessa jobb kräver.

Det är ju bättre staten hjälper till med det här så fler kommer i arbete. Det gynnar individens hälsa, psykiska hälsa och välbefinnande, än som idag lämnas kvar i det ofrivilliga utanförskapet därför att i Sverige är vi inte välkomna eller önskvärda någonstans på hela arbetsmarknaden.

Mvh

Mikael

Gertie Hammarberg Tersmeden sa...

Hej Mats!

Jag tror precis som du att det blir förfelat när man tvingar med alla på samma tåg istället för att utveckla ett lärlingsprogram värd namnet, vilket ju är på gång.

Problemet enligt mig är att mycket av det som ryms i de mer teoretiska ämnena, t.ex svenska B handlar om bildning och att få verktyg inte bara i sin profession utan även som människa livet igenom. En 16-åring vet oftast heller inte vad han eller hon vill syssla med i framtiden. Det är därför viktigt att bevara KomVux enligt mig.

Mats Gerdau sa...

Gertie - komvux är jätteviktigt. I samband med gymnasiereformen så stärker vi faktiskt människors rätt till att få gå på komvux. Idag har man rätt att läsa in grundskolekompetens, nu utvidgar vi i Alliansen det till att också omfatta gymnasiekompetens.

Jag håller helt med dig om att svenska och annat är viktigt. Men varför ska det nödvändigtvis tryckas in i ungdomar som inte är motiverade? Varför inte göra allvar av allt prat om LIVSLÅNGT LÄRANDE och inse att några kanske vill ta till sig detta efter 20-årsdagen? Det är i alla fall så vi resonerar.

Mats Gerdau sa...

Mikael - jag ska följa upp detta med Kronofogden lite mer. Låter illavarslande om det är så.

EKOMAT OCH EKOTIPS sa...

Hej Mats!

Här har du länken till det här med fler nyutexaminerade som tvingas hamna hos Kronfogoden efter examen:

http://www.ksk.nu/pdf/kari05-2.pdf

Hoppas att du har någon nytta av informationen i ditt fortsatta politiska arbete.

Mvh

Mikael

Mats Gerdau sa...

Mikael - artikeln verkar vara skriven 2005, dvs före ändringen i a-kassereglerna om studerandevillkoret... Det gör förvisso inte problemet mindre allvarligt. Visar lite på vikten av bra vägledning och rådgivning inför studier och det inte bara om studierna utan också om studiefinansieringen.

Anonym sa...

Hej Mats!

Visst, rådgivning vad gäller studier och studiefinansiering.

Men, DU och Alliansen måste ta ansvar för era beslut, vilket ni ju inte gör. Ni vägrar att ens diskutera konsekvenserna av det borttagna studerandevillkoret och smäller igen dörren med dunder och brak rakt i ansiktet på människor och skiter FULLSTÄNDIGT i att det är människor av kött och blod som ni har att göra med.

Jag är inte SOCIALIST men HUMANIST.

Jag kan inte acceptera att vissa skall utsättas för STÖVELTRAMP och FÖRTRYCK, medans andra som är "ja sägare" får allt och mer till.

Du och alliansen skulle ta och komma ner från era HÖGA HÄSTAR och prova på det liv som vi tvingas leva därför att inga arbetsgivare i hela Sverige vill ha oss någonstans på hela arbetsmarknaden.

Då blir det borttagna studerandevillkoret verkligen ett STRAFF för att man investerat i utbildning. Och sedan straffas man återigen genom att tvingas ner i FATTIGDOM.

Med det borttagna studerandevillkoret så skall de alltså klara sig på INGENTING och
detta samtidigt som räkningen från CSN med återbetalningskrav dimper ner i folks brevlåder med en räkning på 250.000 kronor och där man bara har 10 dagar på sig att betala hela beloppet eller så går det till indrivning.

Ni borde inte behandla människor på det här sättet. Ni borde istället ha tagit hänsyn till det här så att inte nyutexaminerade utsätts för den här typen av omänsklig och förnedrande behandling.

Det här visar bara på att maktens arrogans skiter fullständigt i folket och tror att vi röstar på er som tack.

Det blir ganska lätt för de unga som utsätts för det här att istället gå och rösta på Socialdemokrterna eller Vänsterpartiet och sätta ett kryss
på någon trevlig person som bryr sig om andra människor och som har både hjärtat och hjärnan i behåll.

Många av de som har drabbats har fått noll hjälp från universitet eller högskolan med den uppkomna situationen, de har fått noll hjälp och stöd från AF och noll hjälp och stöd från kommunen.

Det har helt enkelt straffats hårt bara för att de blir bortsorterade av alla arbetgivare i hela Sverige.

Själv har jag lång personlig erfarenhet av det här och NEJ TACK travarna fortsätter komma med oförminskad styrka. Snart är ett helt rum fyllt från golv till tak med NEJ TACK svar från alla arbetsgivare där jag sökt jobb på ett professionellt sätt.

Själv har inte en enda människa i hela Sverige frågat efter mig och ingen bryr sig utan jag blir mobbad och trakasserad av allt och alla.

Kanske lika bra att man utvandrar till någon annanstans på jordklotet innan staten tar livet av en. För det är så förnedrande att hela tiden bli bortsorterad/bortvald och hela tiden bara bli mobbad och kränkt av allt och alla.