30 mars, 2010

Mp ointresserat av skolan

Miljöpartiets språkrör presenterar idag sitt valmanifest på DN Debatt.

RUT ska bort och i stället ska cykelreparationer och frisörbesök subventioneras. Förstår inte riktigt logiken i det. Man kan ju tycka vad man vill om det som står i programmet, jag tillhör ju inte det partiet så det är väl inte så konstigt. Men det är det som inte står som förvånar mig. Vart tog skolan och utbildningen vägen?

Valmanifestet verkar kliniskt rent från ambitioner att göra Sverige till ett föregångsland när det gäller kunskaper. Utbildningsfrågor är helt enkelt inte viktiga för miljöpartiet. Ett parti som ser utbildning som nyckeln till framgång, både för individer och samhället, måste visa det både i policydokument och i praktisk handling. Funktionaliteten i landets utbildningsväsende är en av de allra viktigaste framtidsfrågorna. I skolan påverkas attityder och värderingar för decennier. I skolan utbildas generationer för att möta globaliseringens utmaningar, både när det gäller klimat och ekonomi. I skolan kan vi skapa jämlikhet. Med utbildning kan vi bryta utanförskap och segregation och se till att människor gör klassresor. Allt det här har miljöpartiet missat.

Deras korta stycke om utbildning verkar ditsatt lite pliktskyldigt, något måste det ju stå. Men inga visioner eller ambitioner. De vill ha mer yrkesutbildning och fler lärlingsplatser, vilket är precis det vi nu genomför, så det behöver man ju inte rösta på miljöpartiet för att få. Däremot kan man ju komma ihåg att de fick inte fram några lärlingsplatser när de styrde, säkert var det vänstern som satte stopp för det och så kan det ju bli igen. Dessutom röstade ju miljöpartiet emot förslaget om mer yrkesutbildning i gymnasiet så sent som i höstas.

Återstår höjda studiemedel för flera miljarder, vilket miljöpartiet alltid drivit men aldrig lyckats finansiera eller få med sig sossarna på. Visst, det kan alltid diskuteras. Studiemedlen är inte så höga i Sverige. Men är det den viktigaste utbildningspolitiska frågan? Och hur ska det betalas?

Efter att ha läst artikeln så är mitt bestående intryck att miljöpartiet egentligen bara är genuint engagerade i en fråga - miljön (och där är det hata bilen som gäller, inte bli av med utsläpp och avgaser). Skolan och utbildningen hamnar långt ned. Slutsatsen av det är att miljöpartiet kommer att vika ned sig för vänstern och sossarna. Får de lite höjd bensinskatt och nytt friår så ger de upp valfriheten i skolan och säljer ut kunskapskraven. Be sure.

Aftonbladet, SvD, DN, Sydsvenskan, GP, DN igen,
Kent P, Martin Moberg, Johan W, Per , Pär G, Christermagister, Hell-man,

Inga kommentarer: