26 mars, 2010

Övik i skuggan av Bjästaskandalen

Intensivt besök i Örnsköldsvik idag. Ciceron var Jan-Olov Häggström (s) och programmet späckat. Sex besök under fem timmar - samtal med gymnasieschefen och rektorer i Skellefteå, information om ett ESF-projekt om värdering av anställningsbarhet av långtidsarbetslösa, träff med personer som arbetar med SFI på ett nytt sätt (bl a via distans), träff med komvuxrektorer, besök på Institutet för tillämpad hydraulik (bl a KY-utbildningar) och på Baggiums gymnasieskola. Puh! Men jätteintressant!

Allt skedde i skuggan av de fasansfulla våldtäkterna i Bjästa. Veckans avsnitt av Uppdrag granskning handlade om Linnea, som inte blev trodd när hon våldtagits på en skoltoalett och all mobbning och annat elände som hände därefter. Igår var det debatt i TV om just detta, där bl a Jan-Olov medverkade. Såklart att detta var samtalet på allas läppar. Tack Jan-Olov att du ändå tog dig att visa mig runt, trots att all världens medier ringde.

Fortfarande undrar man ju hur det som hände i Bjärstaskolan kunde hända. Hur kommer det sig att rektorer, lärare, föräldrar, elever och andra inte ville eller vågade se det avskyvärda som hände och inte ingrep? Var finns civilkuraget? Och kyrkans märkliga beteende, man blir mållös. En kyrka som inte tar de svagas parti, vad är det för en kyrka? En rad olyckliga omständigheter? En osund machokultur mitt i arbetar-Sverige? Slapp attityd?

Det är lätt att döma utifrån, men jag måste säga att rektorn och skolchefen gör väldigt släta figurer. Jag säger bara: LEDARSKAP! Ska man tro Folkhälsoinstitutets stora undersökning som presenterades i veckan så är det sociala klimatet på Bjärstaskolan bland de sämsta i Sverige där eleverna upplever väldigt dåligt välbefinnande. Det borde skolan eller kommunen ha upptäckt för länge sedan om de haft en ordentlig uppföljning.

Jag är rätt övertygad om att de inblandade är förtvivlade idag över att de inte reagerade utan valde att låta trakasserierna pågå. Ångern är bra, men ändå inte tillräcklig. Låt oss först och främst återupprätta de utsatta tjejerna och sen se detta som en väckarklocka. Sen handlar det om att ta ansvar, bra att JO och BO och andra myndigheter utreder vad som hänt.

Diskussionen om kommunen ska betala en skolplacering för Linnea utanför kommunen är helt obegriplig för mig. Nu har samhället svikit så fundamentalt att man måste göra allt för att ta ansvar och återvinna förtroendet. I det avseendet spelar inte pengar någon roll. Skolnämnden måste omedelbart öppna plånboken och betala vad det kostar för att hon ska få gå en bra utbildning. Hur kan man ens tveka?

Läser att några röda bloggare försöker skylla på Beatrice Ask eller Jan Björklund. Patetiskt. De har fördömt det båda två, men var är Sahlin? Detta är ingen politisk fråga. Om det vore, så ligger väl ansvaret närmare de styrande socialdemokraterna i Örnsköldsvik?

Fel på sex- och samlevnadsundervisningen? Nja, det är nog inte här problemen ligger... Kanske en sunkig syn på kvinnor, men det löser man inte på några lektioner i skolan. Det handlar om värderingar och attityder.

SvD, SvD, Aftonbladet, Aftonbladet, Expressen, Expressen, DN, ÖA, Expressen, DN,

1 kommentar:

Gertie Hammarberg Tersmeden sa...

Tack Mats!

Tack för att du tar upp denna viktiga fråga. Jag gillar att du är konsekvent och belyser just vikten av ledarskap och uppföljning mm. Mina senaste blogginlägg handlar om mobbning och om kommunikation.

Personligen tror jag att vi måste börja se på mobbning med helt andra ögon och att det handlar om vissa mekanismer som gynnar mobbning såväl i det lilla som i det stora.

Gertie