27 mars, 2010

Nätmobbning måste också stoppas

Våldtäkten på en skoltoalett i Bjästa i Örnsköldsvik har uppdagat nätets avigsidor. Jag menar, tekniken är fantastisk och ger möjligheter som aldrig förr. Men det finns ju en baksida också.

Hatet forsar fram och tillbaka, mobbningen är utbredd. Problemet är väl dels att få vuxna ser det och ingriper och dels att det är så lätt att skriva vad som helst utan att man tror att det betyder något. Fegisar som inte vågar säga något rent ut eller vågar stå för sin åsikt gör det på nätet. Men det sårar lika mycket ändå. Och det finns alltid kvar.

Jag kan inte säga att det är skolans uppdrag att lösa problem med nätmobbning, lika lite som skolan kan lösa ungdomsbråk i bostadsområdena. I Bjästafallet verkar dessutom en del vuxna och föräldrar vara delaktiga i mobningen, vilket visar att skolan inte kan göra allt. Vilka värderingar får de ungdomarna med sig hemifrån om föräldrar agerar på det här sättet. Men skolan måste vara en del av lösningen.

Skolan har ett uppdrag att bidra till sunda värderingar och att kraftfullt agera mot mobbning om det förekommer där. Med nätet suddas gränserna lite ut. Attityderna är desamma, det är bara arenan som bytt skepnad och svårare för vuxna att se. Eller lättare att blunda för. I synnerhet för vuxna som inte är så IT-burna. I det perspektivet är det bedrövligt att bara var tredje lärare har en egen dator. Det gör ju skolan lite efterbliven. Skolan måste vara med fullt ut.

Häromdagen ställde jag en skriftlig fråga till utbildningsministern om regeringen har för avsikt att ta fram en nationell IT-strategi för skolan nu när t o m folkpartiet insett teknikens fördelar. Inte med anledning av händelserna i Bjästa, men de aktualiserar ju ytterligare behovet av insatser. Skolorna har generellt sett varit för dåliga på att hantera mobbning i allmänhet och nätmobbning i synnerhet. Skolan måste lära sig att förhålla sig till modern teknik på bred front. Det handlar inte bara om att få in tekniken, utan också om hur man uppför sig på nätet. Om integritet, juridik, etik. De flesta vet nog vad som gäller, men inte alla. Skolan har inte bara en kunskapsförmedlande roll, utan även en socialiserande.

Ser fram emot ett positivt svar efter påsk.

SvD, SvD, DN, Aftonbladet, Expressen, SvD, DN, Minamoderatakarameller, SvD, GP, SvD, ST

15 kommentarer:

Anonym sa...

ett stort problem är just att många föräldrar och vuxan har fått för sig att de förstår internet för att de kan använda mail, betala räkningar, googla recept och vet att det kan finnas porr barnen kanske kan komma åt och bör skyddas från. Ofta glöms det massiva sociala utbytet som barn och ungdomar har på nätet helt bort. Många, både vuxna som ungdomar, förstår inte vilken information som är säker eller osäker att lägga upp, människor som inte hört talas om det halvt okända (och översatta) ordspråket "allt du lägger upp på nätet stannar där i hundra år".

När man inte vet vad för utbyte som kan ske, och sker, kan man inte heller motverka och förklara konsekvenserna. man kan inte agera. I många fall där man dessutom känner till vad som pågår väljer man att inte agera eftersom "det bara är internet". Internet är en social plattform som alla andra, med en precis lika svårstoppad pågående mobbning. Där man dessutom kan bre på sin historia lite eftersom man är lite mer "anonym".

//Tinky

Lärare X sa...

Bra skrivet, håller med helt och fullt.
Visst ska lärarna ut på Internetarenan till viss del, men det kan ju inte ske förrän det finns datorer till lärarna. Gärna någonstans att sitta efter lektionens slut också - och då menar jag inte fikarummet...

Sivan sa...

Det kommer att bli värre var så säkra.
Det daltas med eleverna allt ifrån tidig ålder upp genom gymnasiet.

Anonym sa...

Nätmobbning är ett mycket utbrett fenomen som inte bara gäller ungdomar. Tyvärr finns det alltmer av det inom politiken. Följer man med vad som skrivs på Facebook så hittar man en hel del riktigt otäcka och otrevliga, direkt kränkande tillmälen som inte hör hemma på nätet.

Tyvärr visar det sig att det är ganska mycket mobbning från "högerkanten", dvs när argumenten tryter så slår det över i personliga påhopp som är totalt osmakliga.

Det har jag personligen erfarenhet av , då en partikollega till dig i Moderaterna nyligen skrev så här om mig på Facebook trots att han inte känner mig

"Du låter helt enkelt som en gammal och sur gråsosse med nedärvda,konsumentägda gener! Jag är också övertygad om att du har en bred erfarenhet av:Bortskämdhet,"sitta på första parkett",få sista ordet, "psykoterapeuten",men som egentligen är i störst behov själv av ny identitet och självförtroende!!".

Jag blev förvånad att han var så dum att han skrev under sitt eget namn, så jag kunde lätt hitta vilken krets inom Moderaterna han hör hemma.

Ingen skall behöva utsättas för den här typen av förtal, förolämpningar och kränkande eller förnedrande behandling.

Det är tråkigt att ni i Moderaterna inte klarar av att städa framför er egen dörr. Det tycks vara som så att man som politiker får häva ur sig vad som helst om andra människor utan att behöva stå till svars för sina handlingar.

Seb sa...

"Selektiv hörsel kanske. En vanlig åkomma hos politiker på vänsterkanten."

Oops.

Bengan sa...

"Selektiv hörsel kanske. En vanlig åkomma bland politiker på vänsterkanten.

Anonym sa...

Har du någon som helst förklaring för det du skrev på Paul Lindqvists Facebookstatus? Hur är det någonting annat än nätmobbbning? Osmaklig.

/Moa

Anonym sa...

Nätmobbing är ju inte bara något som förekommer i skolmiljö eller bara hos unga människor. Vi vuxna bör föregå med gott exempel. Vilket jag inte tycker du har gjort genom din uppmärksammade kommentar till Paul Lindquist på Facebook.

Die Quelle sa...

Vill du att vi ska göra vågen för att du är SÅ JÄVLA BRA, eller?
Du verkar ägna dig en del åt nätmobbning själv verkar det som.
Ganska vidrigt kan jag tycka.

Peter sa...

Jag vet att det redan postats men jag tycker det tål att citeras igen:

"Selektiv hörsel kanske. En vanlig åkomma hos politiker på vänsterkanten."

Nätmobbning av döv politiker, för att sedan prata om det stora problemet om nätmobbning... Var det en strategi att du skulle ta upp det som exempel?

Dobbys Matte sa...

Hur förljugen är du?
Du som mobbar och hånar en döv kvinna på facebook!!

Erik sa...

Bra inlägg! Men hur har det hamnat på din blogg, Gerdau?

Säg A, gör B - (M)

Jocke sa...

Äh, sluta mobba stackarn nu, han gör väl bara som politker i allmänhet gör, säger en en sak och sedan gör tvärtemot...

Anonym sa...

Tanken var ju god...

Emil sa...

Jag tycker att det är bra att du uttalar dig mot nätmobbing. Du vet ju vad du pratar om. :-)