30 mars, 2010

Grattis Örebro och alla sjuka

Alliansen fortsätter att leverera. Inte nog med att ett rekordstort trafikpaket presenterades idag (482 miljarder kronor!), Högskoleverket har dessutom gett Örebro Universitet rätt att utfärda examen för läkare. De har fått nej två gånger tidigare, av kvalitetsskäl. Nu blev det äntligen ja.

Örebro blir den sjunde orten i Sverige som får utbilda läkare. Karolinska, Uppsala, Umeå, Linköping, Lund och Göteborg har det sedan tidigare. Och det sker redan till hösten, ibland går det snabbt.

Examensrättigheterna är inte bara bra för Örebro, utan för hela landet. Tidigare under mandatperioden har vi byggt ut läkarutbildningen med 26% för att möta både behov och efterfrågan. Nu blir det 10% ytterligare. Vi är tydliga med att vi ska åtgärda läkarbristen och då behövs fler utbildningsplatser. Det duger liksom inte att ett välfärdsland som Sverige importerar läkare. En (obekräftad) uppgift säger att nästan hälften av de som får läkarlegetimation i Sverige har en utländsk utbildning i bagaget. Inte så fräscht att vi ska ta läkare från Rumänien...

Vår utbyggnad har redan gett resultat. Det krävdes inte högsta poäng för att komma in på läkarutbildningen i januari, för första gången på mycket länge. Med de extra 120 studenterna som nu ska utbildas i Örebro varje år och de minskande ungdomskullarna så bör det vara möjligt för fler att bli läkare framöver och det tror jag är bra. Det kan ju finnas några med höga betyg i de flesta ämnen som också är lämpade att bli läkare och de får chansen nu.

Så: grattis Örebro och alla sjuka i Sverige. Fler doktorer är på gång.

SvD, DN, Aftonbladet, NA, Kent P, Örebro Universitet, Eva och Anna

2 kommentarer:

Nils sa...

"Och det sker redan till hösten, ibland går det snabbt."

Det kan dock eventuellt behöva vänta 1-2 terminer; ansökningsprocessen till högre studier inför höstterminen är nästan över för i år..."Det krävdes inte högsta poäng för att komma in på läkarutbildningen i januari, för första gången på mycket länge."

Misstänker att du refererar till en tveksamt vinklad nyhetsartikel här... det krävs fortfarande maximala betyg för att komma in på läkarprogrammet via betygskvoterna. I högskoleprovskvoten har gränsen sjunkit men den var redan lägre än maximal.

Mats Gerdau sa...

Vi hoppas väl på att det går redan till hösten. Det är väl Universitetets egen ambition i alla fall?