13 februari, 2009

Duktiga Haninge!

För några år sedan utmålades Haninge som den kommun i landet som har allra sämst skolor. En trist sossekommun där allt annat verkade vara viktigare än kunskaper och lärande. Efter tidningsskriverierna tvingades även sossarna inse att något måste göras.

Idag träffade jag ledningen för skolan - nämndordföranden Martina Mossberg (m), förvaltningschef Mats Öhlin och rektor Helena Lindqvist. Ett sånt driv och gemensamt fokus. Kunskap till 100% är det som gäller, sa dom och det kom verkligen fram.

Det som förvånar är att det gått så snabbt att städa ut den gamla flummentaliteten och genomföra det som jag upplever som moderat politik i praktiken. Nu är det fokus på kunskaper hela tiden och ständiga utvärderingar med prov och skriftliga omdömen. Till och med förskolan inkluderas i detta, där är lärandet lika viktigt och man utvärderar hur väl man når målen. Tänk om alla kunde jobba så.

Andra kommuner får nu passa sig. Om fem år (eller kanske tidigare?) kommer Haninge att ligga högt på listorna med bra skolor. Haninge visar redan att stenhårt arbete med fokus på lärande och utvärdering ger resultat, när andra verkar tro att man kan vila sig i form.

Det kan låta hårt om det bara är kunskaper som gäller. En gammaldags pluggskola, men det kände jag verkligen inte. Det var mjuk och trevlig stämning på skolan, glada elever men samtidigt lugn och arbetsro och koncentration. Ingen motsättning, som flummisarna ofta försöker påskina. Och väldigt god skolmat dessutom!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ett fantastiskt arbete som socialdemokraten Robert Noord påbörjade i Haninge. Efter valet 2010 är han den nya skolministern! Han lyckades förnya socialdemokraternas skolpolitik och få med sig samtliga partier på förändringen, något som borgarna verkligen misslyckats med.....

Mats Gerdau sa...

Robert Noord är vädligt duktig och satte igång ett bra arbete i Haninge. Det ska han ha en stor eloge för. Dessvärre verkar han vara en persona non grata inom socialdemokratin. Den linje han driver har knappast något stöd bland socialdemokraterna i riksdagen. Prov, inspektion och betyg gillas inte alls, det enda man kan skymta är tyvärr en motvillig acceptans av det vi gör och det verkar mer bero på populistiska skäl än på sann övertygelse om att det behövs. Eftersom både vänsterpartiet och miljöpartiet är tydligt emot så blir väl utgången rätt given...

Anonym sa...

Re: Mats G.

Vänta och se innan du fäller alltför tuffa kommentarer om klimatet inom oppositionens största parti. RN har redan nu utpekats som socialdemkraternas näste utbildnings- eller skolminister om de (Gud förbjud) vinner nästa val.

Han har en överlägset mer kompetent och stringent framtoning än Marie Granlund.

RN är (s) "coming man" inom området. Låga odds på det. Mycket låga odds. Kan vara bra för nuvarande regering att veta vem de har som blivande motståndare. För Ibrahim Baylan är körd på detta (och många andra områden). Paggan är för gammal. Marie Granlund är för profillös och se ovan ...