10 februari, 2009

Oförsvarligt, Bjuvs kommun

Förra veckan förbjöds min kollega Ann-Charlotte Hammar Johnsson att genomföra ett inbokat besök på Ekebyskolan i sin hemkommun Bjuv i Skåne. Kvällen innan meddelades att hon inte var välkommen. Kommunledningen hade tryckt på för att stoppa besöket (HD). Behöver väl inte säga att kommunen alltid styrts av sossar...?

Jag har faktiskt aldrig hört talas om något liknande. Jag får väldigt obehagliga känslor av det här, lite maktfullkomliga diktaturfasoner. Det är sånt som bara händer i Kina och gamla Sovjet, inte i demokratiska Sverige. Tänk att folkvalda riksdagsledamöter inte får se verkligheten som den är. Kommunledningen vill "slå på stora trumman" i stället. Eller lägga verkligheten till rätta kanske...? "Stora trumman" är ju just det man inte vill, i alla fall inte jag när jag besöker skolor vilket sker varje vecka. Jag vill inte ha en snitslad bana där jag bara får träffa "rätt" personer.

Bjuv kanske har något att dölja? Betygen är rätt usla, 32% var underkända i nian i något ämne i våras. Medelbetyget ligger ungefär 10 poäng under riksgenomsnittet. Finns det något samband med att skolorna i Bjuv fått kraftig kritik av Skolinspektionen nyligen? Så här står det bl a i rapporten:

"Gemensamt för skolorna är att kännedomen om elevernas kunskapsutveckling i samtliga ämnen förutom svenska, matematik och engelska, brister. Det saknas också generell kännedom om elevernas måluppfyllelse."

Rätt svidande kritik. När jag skummar rapporten får jag intryck av en organisation som har ganska låga förväntningar på eleverna. Mycket stök och oro skrivs det också om. Det här måste man väl få se och värdera själv, eller är attityden i Bjuv att sådant ska sopas under mattan?

4 kommentarer:

Lars Jönsson sa...

...kommunen alltid styrts av sossar...
Mandatperioden 2000-2004 styrdes Bjuv av en borgerlig koalition.

Mats Gerdau sa...

Jag tar tillbaka att den alltid styrts av sossar. 1991-1994 var det borgerligt styre enligt en pålitlig källa.

Det var val 1998 och 2002, så "mandatperioden 2000-2004" som Lars Jönsson skriver om finns inte... I valet 1998 fick sossarna 15 av 31 mandat och majoritet tillsammans med vänstern. I valet 2002 fick sossarna 16 mandat och egen majoritet. I valet 2006 sjönk sossarna tillbaka till 15 mandat men har fortfarande majoritet med vänstern. Den borgerliga oppositionen har bara 10 mandat. Så nog är det en rätt muggig och sossig kommun trots allt?

Lars Jönsson sa...

Du har säker rätt om mandatperioden: jag slarvade, och kollade inte fakta först...Tack för att du rättade tlll min fadäs! Tja, muggig och sossig? Förvisso en vänsterkommun. Men framför allt en liten kommun med knappa resurser.

Mats Gerdau sa...

Knappa resurser har de flesta kommuner och det är ju ganska bra egentligen, eller hur? Bättre med rika medborgare än rika kommuner. Skattepengarna ska användas effektivt och till rätt saker.

Med det ganska extrema utjämningssystem vi har så spelar de egna skatteintäkterna inte så stor roll längre, vare sig i Bjuv eller i Nacka. Vi har samma skattebetalare.