09 februari, 2009

Fler eller bättre betalda lärare?

LR har idag presenterat siffror som visar att lärarlönerna i Malmö ligger under genomsnittet i både Skåne och Sverige som helhet. En dansk gymnasielärare tjänar 46% mer än sin svenska kollega.

Så kan vi inte fortsätta om vi vill att skolan ska vara en framtidsarbetsplats och kunskaper är betydelsefulla. En jämförelse med en parallell strejk visar att sopåkare tjänar mer än lärarna. Hur ska man då kunna motivera de duktigaste att bli lärare???

Det är bra att LR uppmärksammar detta och driver frågan om lönenivå. Det är man i och för sig skyldig att göra som fackförbund, men ändå. Samtidigt sänder LR ut dubbla budskap. LR reagarer med samma emfas när kommuner nu gör sig av med lärare, trots att elevantalet sjunker. Är man realist inser man att pengarna inte räcker till allt. Vad tycker LR är viktigast - fler lärare eller bättre betalda lärare? Här tycker jag att LR är suddiga och vill ha allt på en gång och det håller inte. Om LR bestämde sig för högre löner för duktiga lärare så skulle man sannolikt vinna betydligt större framgång, än om man samtidigt ska försvara varenda tjänst överallt.

Inga kommentarer: