12 februari, 2009

Litet intresse för spetsutbildning :-(

Mer än hälften av platserna på de 10 nya spetsutbildningarna som fått klartecken att starta i höst är tomma, rapporterar TT. Jag läste att det bara fanns 3 förstahandssökande till de 30 platserna på spetsutbildningen i humaniora i Gävle tidigare i veckan.

Visst har allt gått väldigt snabbt men det är ändå lite trist. Ansökningsförfarandet var klart 19 november och man skulle ansöka senast 15 december och beslut fattades 15 januari. Eleverna har inte haft så lång tid på sig att välja, men samtidigt kan man ju säga att tidningsskriverier och skolornas egen marknadsföring borde räcka till.

Och man undrar ju hur urvalet av dessa 10 utbildningar egentligen gjorts. Det fanns ju över 100 sökande, varför just dessa som inte verkar attrahera särskilt många? I ansökan skulle man ange hur många elever som kan tänkas söka utbildningen och samtidigt redogöra för hur man kommit fram till detta. Det är egentligen precis samma regler som finns för friskolor och där får många nej, därför att de inte kan bevisa att det finns ett intresse bland eleverna. När det gäller spetsutbildningar i kommunala skolor verkar staten inte vara lika noggrann...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Spetsutbildningar - ingen delikatessdisk på ICA

Det är ju mycket glädjande att vi äntligen kan få tala om spetsutbildningar på ett mer avdramatiserat sätt än tidigare här i Sverige. Att däremot tänka sig att de fylls med pigga elever från ingenstans, efter att så många år varit "tabu", är mycket begärt. Skola och utbildning är en långsiktig verksamhet, ett system som skall hänga ihop och ha minst 12 års sikt. Skola och utbildning är inget Konsum eller ICA som fyller hyllorna med varor efter att man ringt sina leverantörer. Skolan arbetar med människor, Konsum och ICA med varor. Människor tänker efter för att kunna göra ett riktigt val.

Lugna dig, Mats. Får spetsutbildningarna arbetsro kommer de säkert bli väldigt bra - även inom humaniora, som ju t.o.m. har svårt att rekrytera vuxna högskolestuderande. De 15-åringar som i den åldern är beredda att välja humaniora-spets lyfter jag på hatten för!

Mats Gerdau sa...

Ja, du har nog rätt. Men jag är otåligt lagd och vill se resultat snabbt. Jag vet att förändringar tar tid och tror nog som du att det här kommer att ge sig. Jag önskar bara att fler fick komma igång nu och inte bara 10 skolor. Startstreckan blir ju lika lång när den än inträffar och då är det väl lika bra att ta den nu...