01 februari, 2009

Lärare, starta eget!

Vårdförbundet uppmuntrar nu sina medlemmar som är sjuksköterskor och barnmorskor att starta eget. De kan inte vara passiva, utan måste agera för sina medlemmars bästa och för att utveckla yrket.

Det känns fräscht. Och att det händer i röda Gävleborg gör det ännu mer spännande.

Tänk vad befriande det skulle vara om lärarfacken gjorde likadant. Jag skulle vilja höra deras ordförande uppmana sina medlemmar att starta eget. Det finns så många lärare med idéer om en bättre skola som de aldrig får förverkliga. Varför inte ta chansen att förbättra i stället för att knyta näven i fickan?

LR går tyvärr motsatt väg och vill ha moratorium för nya friskolor. Inga nya idéer ska få prövas här inte. Det är märkligt att LR gått från att vara positiva till valfrihet och friskolor till att närmast motarbeta dem och förtala valfriheten.

Lärarförbundet har jag mera förhoppningar om. De har sett fördelarna med konkurrens och valfrihet, också för sina medlemmar. De startar nu avdelningar för friskolorna, det är inte längre kommunföreningarna som ansvarar för medlemmar som har privat arbetsgivare. Det är ett steg. Nästa steg borde vara att uppmuntra lärarna att starta eget i stället för att bara vara anställda.

Kan TCO-medlemmen Vårdförbundet uppmana sina medlemmar att starta eget så borde väl kollegan Lärarförbundet kunna göra det?

1 kommentar:

Anonym sa...

I tankar om att göra just detta är det uppfriskande att läsa ditt inlägg! Det stora frågetecknet nu är bara om det är vana, rädlsa eller byråkrati som gör att det verkar finnas så få och så smalt inriktade privata alternativ ute på marknaden, magpirrande är det i alla fall.