16 februari, 2009

Nacka gymnasium

Idag har jag träffat elever och lärare på Nacka gymnasium med två kollegor, Anna Kinberg Batra och Anti Avsan. Jättekul. Duktiga och engagerade elever. Och det är så befriande att höra en rektor tala för mer valfrihet och mindre protektionism. Ingen rädsla för konkurrens här inte. Det är så man når framgång! Inte konstigt att Nacka gymnasium är Stockholmsregionens mest sökta skola.

2 kommentarer:

errib sa...

Hej!
Kul att du tyckte om att hälsa på på Nacka gymnasium. Eleverna var engagerade skriver du. Synd att du inte nämnde läraren. Utan engagerad lärare inga engagerade elever. Låt inte de betydelsefulla lärarna hamna i en skuggtillvaro!De är värda mer.
Det finns fler än jag som anser samma sak. Läs "Medmänniskor" av Stefan Einhorn. Ett helt kapitel har han ägnat åt läraren "Läraren" heter det helt kort. I boken finns mycket som man kan reflektera över i sin vardag. Varför handlar vi som vi gör och hur bör vi egentligen handla för att leva ett fullvärdigt liv. Fullvärdigt vill vi alla leva.
En film som jag såg i går kan jag också varmt rekommendera "Mellan väggarna". (Dagens DN (26/2)skriver bla om den i kulturdelen "Det slutna filmrummet)Nu går väl inte den svenska skolan att helt jämföra med den franska men utsattheten i klassrummet känns igen av många lärare. Notera också att lärarna där endast undervisar i ett ämne och att klasserna består av 25 elever och inte som här 30-32. Glöm inte bort lärarnas insats nästa gång du skriver om en skola du besökt!

Mats Gerdau sa...

Jag är övertygad om att lärarna på Nacka gymnasium är hängivna och engagerade, liksom annan personal där också är. Nu kunde jag dock inte bedöma detta själv under besöket eftersom jag inte såg dem "in action" eller hade möjlighet att diskutera med dem.

Jag försöker dock understyka goda insatser, oavsett om det är från elever, lärare, rektorer eller andra. Bra uppmaning att inte glömma bort det i alla fall.