18 februari, 2009

Staffanstorp satsar på IT

Staffanstorps kommun satsar på att alla elever ska få tillgång till en egen dator, skriver Sydsvenskan idag.

Framsynt och klokt, tycker jag. Det finns kommuner som tar sitt ansvar på yttersta allvar och utvecklar skolan. Det förtjänar ju att påpekas ibland, när det är så lätt att dra alla över en kam. Men så är det en moderatledd kommun sedan länge också...

IT har kommit för att stanna. Och IT är ungas vardag, de är födda med tangentbord under fingrarna. Varannan femåring har redan använt internet... Det här måste skolan givetvis förhålla sig till. Nätet är det naturliga för de flesta ungdomar, naturligt både som social mötesplats och universalverktyg. Jag förstår inte de gammaldags raktioner på förslaget, att man ska återgå till katederundervisning. Jag riktigt ser Stig Järrels hemska Magister Caligula framför mig. Självklart ska lärare undervisa! Jag ger inte mycket för allt det egna "forskande" och eget arbete som eleverna förutsätts göra idag. Lärare ska användas till det de är utbildade för och bäst på - undervisa! Men det kan ske med moderna metoder där IT är givet verktyg.

Applåder till Staffanstorp, som vågar utveckla och ta nya steg och har modet att sätta upp höga ambitioner.

3 kommentarer:

Ola Möller sa...

Som lärare i Staffanstorp är det självklart positivt att kommunen satsar på IT. Dock har det gjorts en satsning redan och den har inneburit att Staffanstorps två högstadieskolor inte kunnat använda sina datorer på hela hösten och fortfarande är det stora problem med mail, konton och interna kommunikation. Att utlova satsningar och lova guld och gröna skogar är man bra på i det moderatledda Staffanstorp. Men som en klok britt sa "du ska inte leka politik med folks liv" och det är vad Staffanstorps moderater gör dagligen.

Mats Gerdau sa...

Det låter ju trist om det är så. Men inkörningsproblem är tyvärr vanligt förekommande vid nya system.

Ja, det var en klok britt. Ska lägga det på minnet. Här i riksdagen finns det gott om människor som vill leka politik med folks liv, som inte tror att människor vet bäst hur de ska leva sina liv.

Thomas sa...

Hej Ola,

Kul att du tycker om vår satsning på IT och digital kompetens. Vi utlovar varken guld eller gröna skogar, men vi har de facto redan tagit beslut i barn- och utbildningsnämnden om första delen av IT-satsningen. Vi är övertygade om att vi på detta sätt stärker våra elever inför framtiden. Vad gäller driften av IT systemet så sköts denna inte av moderaterna men vi kommer naturligtvis att arbeta för att problemen ska lösas. Du borde diskutera brittens syn med dina partikamrater.....

MVH
Thomas Carlstedt
BUN Staffanstorp