25 februari, 2009

Kortsiktigt sparka lärlingar

Dagens Nyheter rapporterar idag att byggbolagen nu sparkar lärlingar. Det är ungdomar som gått tre år på gymnasiet och därefter har lärlingsanställningar på byggföretag i något år. Nu när även byggsektorn påverkats av den internationella finanskrisen så sparkas lärlingarna.

Jag tycker att det verkar väldigt kortsiktigt tänkt. I Stockholmsregionen är det fortfarande svårt att få tag på hantverkare, precis som det varit i massor av år tidigare. Just byggbranschen verkar vara en sektor där marknaden inte riktigt fungerar, det är ingen bra balans mellan konsumenter och producenter. Misstanken att branschen håller uppe lönerna och vinsterna - och också kostnaderna - genom att se till att det inte utbildas så många ny byggnadsarbetare känns allt tydligare. Trots att det under många år funnits massor av sökande till byggprogrammet och efterfrågan på byggnadsarbetare varit mycket stort så håller de emot och vill inte utöka antalet platser. Kan det vara för ett medvetet sätt att skapa obalans?

Nu ska vi utbilda dem som kommer ut och jobbar efter lågkonjunkuten. Att dra ned på yrkesutbildningarna med hänvisning till konjunkturen känns väldigt kortsiktigt. Det är nu vi ska satsa! Jag lovar att man om fem år annars frågar sig varför det inte finns tillräckligt många elektriker, VVS-montörer, byggnadsarbetare etc...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du skriver: "Trots att det under många år funnits massor av sökande till byggprogrammet och efterfrågan på byggnadsarbetare varit mycket stort så håller de emot och vill inte utöka antalet platser. Kan det vara för ett medvetet sätt att skapa obalans?"

Vem eller vilka håller emot och vill skapa obalans? Skolorna för bygg- och VVS-utbildningar drivs kommunalt eller av privata utbildningsanordnare. På vilket sätt kan aktörerna inom byggsektorn påverka utbildningsanordnarna??

Mats Gerdau sa...

Hur kan man skapa obalans? Rätt enkelt - genom att inte tillhandahålla praktikplatser. När jag var i Sundsvall för ett år sen blev det väldigt tydligt. De hade 44 intagningsplatser med övre 80 förstahandssökande tror jag. Kommunen ville nu utöka antalet platser, men branschen (fack och arbetsgivare) sa bestämt nej. Om de så skulle ta emot en enda elev till så skulle de dra in de befintliga platserna för APU, var beskedet. Och jag vet att Sundvall inte är ensamma om att känna av exakt denna verklighet. Det finns en ambition att möta elevernas val från skolornas sida. Samma vilja verkar inte finnas i alla branscher tyvärr.