24 april, 2009

Det blir bra med vägledningen

Häromdagen läckte Jan Björklund en del om kommande skollagen (ekot). Nu handlade det om studie- och yrkesvägledningen i skolan. Det blir tydligare krav i nya skollagen. Bra, det är en fråga jag drivit länge och skrivit om här för ett år sen.

Många inser behovet av bättre vägledning, men få gör något rejält. Nacka har infört en karriärvägledningscheck och har ett vägledningsprojekt för att lyfta hela frågan. De som vill och behöver mer vägledning ska få det och dessutom av den som de själva har förtroende för. Igår fanns ett offensivt vägledningscenter med bland de nya verksamheterna som jag invigde i Sickla, LärKaN.

Det finns många vinnare på det här. Alla som hittar rätt från början och slipper misslyckas och göra om. Skolorna som slipper avhoppare och tomma platser. Och kommunen/skattebetalarna som slipper betala för alla som går om och går onödigt lång tid.

Högskoleverket, SFS och många andra har reagerat på att det saknas en ordentlig strategi för vägledningen i Sverige. På 70- och 80-talen var Sverige ledande på området, men det verkar som om man vilar på gamla lagrar. Nu händer väldigt lite och andra springer förbi oss här också.

Ändringen i skollagen är ett litet steg för att ändra det, men mer behövs. Framför allt behöver kommunerna komma upp på banan.

Inga kommentarer: