24 april, 2009

Högre lärarlöner i moderatledda kommuner

Snart börjar vårt seminarium där vi ska prata om lärarrollen och lärarlöner och vad som ska ge högre lön. Resultatet av RUT:s utredning, som jag skrivit om i måndags, är att lärarlönerna skiljer rätt mycket från kommun till kommun.

Lärare i moderatledda kommuner har 800 kronor mer i lön än lärare i kommuner som styrs av socialdemokraterna.

Jag tycker att läraryrket är ett av de viktigaste som finns. Lärarna är den enskild viktigaste faktorn för elevernas framgång i skolan, säger både forskning och sunda förnuftet. Duktiga och engagerande lärare gör skillnad och det måste synas i lönekuvertet.

Vi menar allvar med att vi vill satsa på lärarna. Roligt att den ambitionen också syns. Politik handlar om att prioritera och vi prioriterar lärarna och skolan. Vi lyfter lönerna och kompetensen eftersom vi vet att det är avgörande för att skapa en bra skola för våra ungdomar. Fortfarande är lönenivån för låg, därför är det nödvändigt att trots det tuffa ekonomiska läget fortsätta med den prioriteringen.

Socialdemokraternas engagemang och förmåga att leverera är bevisligen inte lika stort. Tidigare har vi sett att de verkar bojkotta den stora fortbildningssatsningen Lärarlyftet, nu ser vi att de drar ned lönenivån. Frågan man måste ställa sig är varför socialdemokraterna inte värderar lärarna högre? Det duger inte att skylla på att man är en fattig kommun. Med den omfattande skatteutjämning som sker mellan kommunerna har alla samma möjlighet att prioritera skolan och framtiden.

Den som vill ta del av undersökningen är välkommen att höra av sig.

2 kommentarer:

Jonas sa...

Hur har man räknat då? Har man räknat medel- eller medianlön per kommun? Kan ju säga att Sollentuna (M-styrd) där jag jobbar ligger bland de lägsta i Stockholms län, när det gäller lärarlöner.

Göransson sa...

Lärarlöner är för bra om man tänker på att de kan jobba extra 2 månader och fortfarande ha normal semester!!