04 april, 2009

Kö för att läsa svenska i Eskilstuna

I sossehögborgen Eskilstuna får man vänta länge på att lära sig svenska (sfi) om man är nyanländ till vårt land. Lagen säger max tre månader, men i Eskilstuna är det dubbelt så lång tid (Eskilstunakuriren).

Jag fattar inte hur de tänker. Att snabbt lära sig svenska när man kommer hit från ett annat land borde ju vara ett självklart mål. Det är grunden för integration och möjligheten att få ett jobb och kunna klara sig själv. Man ska inte behöva vänta i månad efter månad för att komma in i samhället. Nej, det är när man precis kommit hit som vi ska göra stora insatser, annars är det lätt att bli passiviserad. Det utanförskap som det innebär att inte kunna svenska måste vi bryta.

Tror de att man tjänar på att ställa människor i kö, i stället för att erbjuda utbildning? Kanske är det ett kortsiktigt ekonomiskt tänkande som ligger bakom, men inte sparar man pengar på det här sättet! Det bästa, både ekonomiskt och rent mänskligt, är att snabbt erbjuda svenskundervisning. Att skjuta upp svenskkurserna och låta folk passivt leva på bidrag under väntetiden är ingen framgångsrik metod, men ack så typisk socialdemokratisk.

Kommunen har alldeles uppenbart problem att följa lagen och erbjuda sina invånare den utbildning de har rätt till. Varför inte ta hjälp av privata aktörer? Det finns massor av bra utbildningsföretag som erbjuder sfi i andra kommuner. Varför ska Eskilstuna röda majoritet göra allt själv, när de inte klarar uppdraget? Börja samarbeta i stället!

Och så ser jag återigen fram emot en ny skollag som gör det möjligt att ta i med hårdhandskarna mot kommuner och skolor som inte sköter sig, typ döma ut böter eller så.

Inga kommentarer: