02 april, 2009

S vill bevara orättvisan

Igår offentliggjorde de tre oppositionspartierna vad de anser om regeringens proposition om att skapa lika ekonomiska villkor mellan friskolor och kommunala skolor.

Bakgrunden är att många kommuner, t ex Göteborg, Bjuv, Halmstad, Karlskrona och Hedemora, fuskar med skolpengen idag. Eleverna som väljer friskola får inte med sig en rättvis ersättning från hemkommunen och riskerar därmed att inte få en likvärdig utbildning. Göteborg har t ex hållit inne minst 4 000 kronor per elev. Det vill vi ändra på.

Både sossarna och vänstern vill avslå förslaget. Vänstern är mer outspoken och tycker att "privatskolorna redan idag överkompenseras", sedan spyr de bara galla över friskolorna. Det finns ingen insikt i den verklighet som tusentals elever lever i. Vänstern vill ju egentligen bli av med valfrihet och firskolor helt och hållet.

Sossarna gör som vanligt, lite positiva ord i allmänhet men bara försämringar i sak. De har inte heller förstått hur illa det är i Göteborg. Eller så har de det, och vill bevara orättvisan... Men framför allt säger de väldigt lite om förslagen i sig. De säger sig vilja öka friskolornas möjlighet att få kommunernas bidragsbeslut prövade, men avslår förslaget och säger inte med ett ord hur det skulle gå till i stället. Det är ju inte trovärdigt alls.

Miljöpartiet snurrar runt, som vanligt. De vill vara kompisar med sossarna men tycker nog egentligen som oss och vet inte riktigt var de ska landa. Det är i alla fall bra att de stödjer huvuddelen av våra förslag.

Men vad kan de tre enas om? Vad blir gemensam rödgrön friskolepolitik? Det är inte bara en intrikat från från en politisk motståndare, utan säkert något som den kvarts miljon barn och elever som går i friskolor vill veta.

Inga kommentarer: