25 april, 2009

4 dagar i Perstorp

Skånska Perstorp ska införa fyradagarsvecka i lågstadiet, skriver DN här och här. (SvD)

Jag häpnar och blir förtvivlad. Hur kan man erbjuda mindre undervisning, när eleverna borde få mer undervisning i stället? Resultaten i Perstorps skolor är rätt usla, betygsstatistiken rosar verkligen inte kommunens sätt att sköta sin uppgift. 17% obhehöriga till gymnasiet och var tredje elev når inte målen i alla ämnen. De nationella proven säger samma sak. En usel skolkommun, helst enkelt. Säkert gör lärare fantastiska insatser, det är inte dom jag kritiserar, men ledningen och organisationen i kommunen behöver uppenbarligen tänka om. Att dra ned på undervisningen förefaller inte så smart.

Jag är i och för sig en varm anhängare av lokalt självstyre och att kommunerna ska få söka sig fram för att nå målen bättre. Men det här har ju andra motiv, nämligen uteslutande att spara pengar.

Kommuner som inte sköter sin uppgift, vilket Perstorp inte verkar göra, borde bli föremål för omfattande inspektioner av Skolinspektionen. Det är just sånt här som Skolinspektionen borde granska och inte kritisera att likabehandlingsplanen är framtagen i fel ordning. Och sanktioner i form av viten och t o m stänga skolor som inte håller måttet borde bli möjligt.

Det går inte att skylla på att man inte har råd. Det handlar om prioriteringar. Vi har världens mest omfattande ekonomiska utjämning mellan kommunerna för att skapa så lika förutsättningar som möjligt. Om alla andra klarar att driva skolan på fem dagar i veckan som det är tänkt, så måste Perstorp också göra det.

Inga kommentarer: