21 april, 2009

Elever förlorar på Skolinspektionens lotteri

Skollotteriet, förlåt, Skolinspektionen avslår alltfler friskolor som vill starta. Portalens gymnasium i Falkenberg är ett exempel. Skolan får inte starta därför att den skulle medföra en "påtaglig svårighet för Falkenbergs kommun att kunna upprätthålla den bredd och kvalitet som i dag finns på Elprogrammet", menar Skolinspektionen. I klartext: hota den kommunala skolan genom att ta elever från elprogrammet där.

Falkenbergs kommun ville själv tillstyrka ansökan i höstas. De såg att det skulle öka elevernas valmöjligheter och bidra till en ökad mångfald. Skolinspektionen gjorde en annan bedömning och avslog. Idag rapporterar Hallands Nyheter att det är kö till elprogrammet i Falkenberg till hösten. 21 elever kommer nu inte in på elprogrammet, enligt den preliminära intagningen.

Hur i h-e tänkte Skolinspektionen när de avslog ansökan från Portalens gymnasium i vintras? Jag blir så irriterad och upprörd. Vad hade de för underlag för sin tro att friskolan skulle medföra påtagliga svårigheter för den kommunala skolan? Var det bara en gissning? Finns dolda politiska motiv för avslaget? Har de något underlag om elevernas sökande som de inte presenterar?

De som fått påtagliga svårigheter är nu ungdomarna i Falkenberg. Tack vare Skolinspektionens grundlösa beslut får de inte den utbildning de vill ha. Vad har Skolinspektionen att säga till de ungdomarna som inte får sin elutbildning nu?

Detta är ett bra exempel på att hela tillståndsgivningen för friskolor nu måste göras om från grunden. Det håller inte längre.

1 kommentar:

Kraxpelax sa...

Noncommercial advertisement! Just for once: plain honest no nonsense spam making no pretense being something else, with a real message and an sound errand. See Window Mirror and find out.

http://winmir.blogspot.com/See my poetry as well:

http://singleswingle.blogspot.com/I am not anyone. I am unique.

- Peter Ingestad, Sweden, I Ching Practitioner